Tužne vijesti iz Tuzle: Zmajevi poraženi u Mejdanu

Foto: sport1.ba

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Švedskoj, Austriji i Norveškoj od selekcije Češke Republike rezultatom 25:20.

Veoma izjednačena utakmica je viđena u prvih desetak minuta da bi gostujući sastav u 13. minuti susreta nakon našeg drugog nerealizovanog sedmerca došao u situaciju da ima napad za plus dva, no Benjamin Burić je zaustavio Ondreja Zdrahalu da bi potom Srđan Predragović donio izjednačenje našoj reprezentaciji, 4:4. Potom smo ukrali loptu Česima i preko Panića došli do novog vodstva.

Mnogo problema u prvom poluvremenu nam je zadavao Hrstka koji je u 21. minuti susreta svojim šestim golom doveo Češku Republiku prvi put na utakmici u prednost od dva gola razlike, bilo je 8:6. Dvije minute poslije pogodio je i Babak, te odveo Češku na plus tri, 9:6 nakon čega je Bilal Šuman zatražio minutu odmora.

Iako su Česi imali prednost od tri razlike u više navrata, došli smo u situaciju da imamo napad za izjednačenje, no nismo ga iskoristili, pa se na poluvrijeme otišlo sa vodstvom gostiju 12:10.

Početne napade u drugom dijelu za smanjenje prednosti gostiju nismo iskoristili, pa su Česi zahvaljujući golmanu Galiji i Babaku, ponovo došli na plus tri, 13:10. Golom Zemana u 37. minuti utakmice Češka Republika je došla prvi put na utakmici do plus četiri, 15:11 što je bilo dovoljno da Bilal Šuman zatraži minutu odmora.

Ni timeout nije urodio plodom, pa smo nastavili sa greškama u napadu, a onda je Zeman pogodio na drugoj strani za plus pet, 16:11. Nakon toga je Hrstka svojim sedmim golom pogodio sa igračem manje za vodstvo 17:11, a seriju Češke Republike smo prekinuli u 41. minuti utakmice preko Senjamina Burića.

Češka je nastavila sa odličnom igrom, a jedini koji nas je držao u životu je bio Benjamin Burić sa nekooliko svojih sjajnih odbrana, no ni on nije mogao sam riješiti naše probleme, pa su Česi u 49. minuti susreta preko svog golmana Galije došli na plus sedam, 21:14.

Gosti su do kraja zadržali stečenu prednost i došli do veoma važne gostujuće pobjede.

Čehe je do pobjede vodio Hrstka sa sedam pogodaka dok je Zdrahala dodao četiri, a Cip, Petrovsky i Zeman su susret završili sa po tri gola. Na golu je briljirao odlični Galia sa fantastičnih 15 odbrana.

U našoj reprezentaciji najbolji je bio Marko Panić sa pet golova dok su Marko Tarabochia i Senjamin Burić dodali po tri, a Dejan Malinović je susret završio sa dva gola. Benjamin Burić je imao deset odbrana.

Dvorana: Mejdan. Gledatelja: 7.000. Sudije: Zigmars Sondors i Renars Licis (oba Latvija). Delegat: Ayberk Dilmen (Turska). Isključenja: BiH: 4 minute, Češka Republika: 8 minuta. Sedmerci: 4 (2) (Bosna i Hercegovina), 2 (2) (Češka Republika)

BiH: B. Burić, N. Grahovac, J. Perić 1, M. Herceg, M. Tarabochia 3, S. Burić 3, F. Vražalić 1, M. Panić 5, M. Terzić 1, M. Toromanović 1, I. Karačić, N. Prce 1, D. Malinović 2, T. Nuić 1, S. Predragović 1, M. Vegar. Selektor: Bilal Šuman.

Češka Republika: T. Mrkva, M. Galia 1 , J. Hrstka 7, R. Becvar 2, M. Jurka, P. Horak, S. Kasparek, T. Babak 2, T. Cip 3, L. Petrovsky 3, M. Skvaril, M. Vanco, O. Zdrahala 4, D. Solak, D. Mubenzem, S. Zeman 3. Selektori: Daniel Kubeš i Jan Philip.