Twitter briše naloge povezane sa iranskom vladom

Foto: Matt Rourke/AP

Twitter je već obrisao blizu 4 800 naloga zbog sumnje da su povezani sa iranskom vladom, kako ne bi došlo do ometanja izbora kao i širenja dezinformacija, prenosi BBC.

Gigant društvenih mreža je uklonio 4 779 naloga koji su kasnije kategorizovani u tri različite grupe u zavisnosti od njihovog “ponašanja”.

“Prva grupa koja broji 1 666 naloga uklonjena je zato što su na njima objavljene vijesti koje geostrateške događaje prikazuju iz iranskog ugla”, rekao je Yoel Roth, jedan od čelnika Twittera.

Još 248 naloga, navodno porijeklom iz Irana, je uklonjeno zato što su bili “više direktno uključeni u diskusije vezane za Izrael”.

Treća grupa, od 2 865 uklonjenih naloga, je izbrisana zbog “stvaranja niza imaginarnih osoba koje su korištene za rasprave o političkim i socijalnim pitanjima u Iranu i na globalnom nivou.

Twitter je prvi put, u oktobru 2018., počeo sa objavljivanjem informacija u vezi sa nalozima “povezanim sa potencijalnim informacijskim operacijama”. Od tada kompanija stavlja ove podatke na raspolaganje za provođenje daljih analiza.

Prema posljednjem izvještaju hiljade računa, porijeklom iz Irana, je suspendovano. Također su obrisani računi koji su korišteni za rusku, katalonsku i venecuelansku propagandu.

“Vjerujemo da ljudi i organizacije koje imaju institucionalnu moć i koji svjesno zloupotrebljavaju našu mrežu ne promiču zdrav diskurs nego aktivno rade na njegovom podrivanju”, poručuje Yoel Roth, jedan od čelinka Twittera.

Roth je istakao kako je Twitter sakupio sve sumnjive račune koje je uklonio od početka čišćenja te da su ti podaci predati istraživačima. Skup podataka trenutno sadrži više od 30 miliona tweetova kao i više od jednog terabajta fotografija i videozapisa.