U Banjoj Luci problemi s podzemnim vodama i bujicama

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U Banjoj Luci nema poplavljenih domaćinstava, a problemi su izazvale podzemne vode i bujice.

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta, prenosi Fena.

“Po našim podacima, nema poplavljenih domaćinstava i voda nije ušla niti u jednu kuću na području Banje Luke. Po prijavama u Centar za obavještavanje, naše službe su intervenisale na nekoliko lokacija, a mahom se radi o podzemnim vodama i problemima s oborinskom kanalizacijom. Najveći problemi takve vrste evidentirani su na području Česme i Starčevice”, rekao je Mladen Ćućun, šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Svi veći vodotokovi na području Banje Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) „Bočac“ planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Kako je saopćeno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji s HE „Bočac“ kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banje Luke. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije „Bočac“, rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime