U Tuzli 2018. godine zbog bruceloze dosad hospitalizirane 34 osobe

Foto: ilustracija

Bruceloza je zarazna bolest zajednička ljudima i životinjama, koja je u Tuzlanskom kantonu, ali i BiH, uprkos mjerama prevencije i programima borbe, prisutna dugi niz godina.

Shodno prijavama novijeg datuma koje je zaprimila Kantonalna veterinarska inspekcija njome su većinom zaražene ovce i koze, te goveda u nešto manjem broju.

Veterinarska inspektorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Suada Junuzović- Isović istakla je da je posljednji slučaj bruceloze bio u Gradačcu, te da je spriječeno daljnje širenje, ali da je pojava bruceloze ravnomjerno rasprostranjena u cijelom kantonu.

Brucelozom je nerijetko zaraženo i tlo, a aerosolno se prenosi uglavnom, u prostorima sa zaraženim životinjama poput štala. Od nje uglavnom obolijevaju ljudi koji se bave stočarstvom.

Načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog Kliničkog Centra Tuzla Sead Ahmetagić iznio je podatak da je od 1. januara hospitalizirana 34 pacijenta iz Živinica, Srebrenika, Gračanica, Tuzle, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Kladnja.

Trenutno je na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla hospitaliziran jedan oboljeli iz općine Gračanica, te jedan iz općine Srebrenik. Iako se radi o ozbiljnom oboljenju u ovoj godini, na ovoj klinici nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od bruceloze.

Ahmetagić je kazao da postoje teški slučajevi s promjenama na mozgu ili srcu koje mogu dovesti do smrtnih ishoda, jer mnogi od njih ‘kasno’ posjete doktora.

O nezavidnoj situaciji govori i statistički podatak iz 2008. godine kada je zabilježena najveća epidemija bruceloze u FBiH. Prema riječima Ahmetagića tada je zabilježeno 900 oboljelih, čak 222 puta više nego u svih 17 zemalja EU u kojima su te godine evidentirani oboljeli.

Ispitivanje životinja na brucelozu i vakcinisanje protiv nje jedini su način da se to ne ponovi, piše FENA.