Ubisoft i Valve kažnjeni u Francuskoj jer ne poštuju prava kupaca

Ilustracija (Foto: Ubisoft)

Vlasti u Francuskoj financijski su kaznile vlasnike Steam i Uplay servisa za prodaju digitalnih videoigara na PC-u zbog nepoštivanja prava kupaca, saznaje HCL.hr

Francuska je jedna od zemalja u kojoj kupac po zakonu ima pravo vratiti kupljeni proizvod do 14 dana i dobiti povrat novca ako kupljenim sadržajem nije zadovoljan. Taj zakon kosi se s kupnjom digitalnih PC igara na platformama kao što su Steam i Uplay, pa su francuske vlasti odlučile financijski kazniti Valve i Ubisoft zbog toga.

Steam ima ugrađenu mogućnost traženja povrata novca unutar 14 dana, ali samo ako je korisnik igrao kupljenu igru kraće od dva sata, odnosno 120 minuta. Uplay s druge strane nema nikakav povrat novca i jednom kada kupite igru, ne možete je se odreći.

Sama kazna je zapravo vrlo mala – Valve mora platiti 147 hiljada eura, a Ubisoft 180 hiljada. Kako je kazna zapravo mnogo manja od jednodnevnog profita ovih kompanija, teško je nadati se promjeni politike rada ovih kompanija.

U ovom slučaju pitanje povrata novca zapravo je kompleksna materija jer korisnici ne bi imali mnogo razloga da ne traže povrat novca za igre koje mogu u potpunosti odigrati unutar 14 dana. Ako se tako posmatra, Valve plaćanjem kazne na određen način i štiti mnoštvo proizvođača i izdavača manjih i kraćih igara.