Uhapšen otac maturanta zbog curenja testa iz matematike

Foto: Ilustracija

Policija je uhapsila oca jednog maturanta zbog sumnje da je iz štamparije u kojoj su štampani testovi, u kojoj je zaposlen, ukrao primjerak testa iz matematike.

Nakon toga je, sumnja se, uz pomoć drugih roditelja i učenika, taj test podijelio ostalim maturantima, nezvanično saznaje B92.

Podsjetimo, test iz matematike koji je trebalo da bude održan u utorak, odložen je za četvrtak, jer su se testovi pojavili na društvenim mrežama.

Ministar prosvjete Mladen Šarćević rekao je da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvjete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negdje na terenu.

“Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gdje se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smjena zbog ovoga”, najavio je Šarčević.

Tokom jučerašnjeg dana Šarčević je u javnost izašao sa informacijom da je policija utvrdila da su tri žene učestvovale u ovom lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike.

Žene iz škole u Zemunu su u lancu odgovornosti, kako je rekao Šarčević. On je govorio i o svojoj blanko ostavci, ali je premijerka Ana Brnabić izjavila da je ne prihvata.

Mali maturanti i danas protestuju zbog incidenta sa testovima.

Podsjetimo, cjelokupno polaganje male mature poništeno je 2013. godine kada su otkrivene, kako je tada zvanično objašnjeno, malverzacije s testovima iz srpskog i matematike.

Tada se ispostavilo da su testovi bili ukradeni, a za krađu je osumnjičena službenica štamparije Službenog glasnika.