Upala grla – da li sladoled zaista pomaže?

Foto: Ilustracija

Upala grla, ždrijela, angina, faringitis i tonzilofaringitis zajednički su nazivi za akutni upalni sindrom ždrijela nastao zbog infekcije ili iritacije ždrijela i/ili krajnika. Najčešći uzrok su virusne infekcije, rjeđi bakterijske infekcije, u većini slučajeva uzrokovane bakterijom Streptococcus pyogenes. Neinfektivni uzroci su alergije, traume, toksini i tumori.

Obolijevaju najčešće djeca, no mogu oboljeti sve dobne skupine. Upala ždrijela se klinički očituje općim i lokalnim simptomima. Od općih simptoma najvažniji su naglo povišenje temperature, tresavica, klonulost, osjećaj bolesti, glavobolja i boli u mišićima, dok se od lokalnih pojavljuju grlobolja pri gutanju, promjene na krajnicima i ždrijelu, obložen jezik te povećani regionalni limfni čvorovi.

Teži oblici upale grla liječe se najčešće antibioticima ali postoje i mnoge prirodne metode koje ublažavaju bol i smiruju upale.

Sigurno ste čuli savjet da je kada je grlo upaljeno dobro jesti sladoled.

Da li je zaista tako? Da li sladoled pomaže?

Sladoled se sastoji od šećera (15%), masti (0-15%), aminokiselina i masnih kiselina, vitamina, mineralnih soli i enzima. Postoji mišljenje liječnika da hladna hrana pogoršava tijek bolesti. Međutim, sladoled kod upale grla, pomaže u liječenju. Glavna stvar je znati kako ga pravilno jesti u tim situacijama.Hladni sladoled ima analgetski učinak, smanjit će bol ali samo kratko vrijeme. Hladnoća, koji sužava krvne žile djeluje kao anestezija. Nakon konzumiranja sladoleda morate isprati usta vodom, jer šećeri sadržani u proizvodu pojačati će razmnožavanje patogena. Preporučljivo je jesti ga u malim komadima i držati u ustima dok se ne otopi. Sladoled pomaže u liječenju angine u početnoj fazi bolesti, kada nema akutnih simptoma, već samo grlobolja. Bakterije i virusi se u hladnoći sporije razvijaju. Treba napomenuti da sladoled samo pomaže u liječenju bolesti i ne isključuje tradicionalne lijekove.

image
SLADOLED KOD UPALE GRLA MOŽE POMOĆI ALI NE RIJEŠAVA PROBLEM./

Simptome upale ublaćit će i čaj od bijelog šljeza ili đumbira. Doktori će vam preporučiti i ispiranje grla toplom slanom vodom ali najbolji lijek je PREVENCIJA.

Najbolja rješenja su svakako ona koja su naučno provjerena i dokazana u dugogodišnjoj medicinskoj praksi. Domaća kompanija Bosnalijek proizvodi LYSOBACT®, lijek u obliku lozengi i spreja, koji je pouzdan zaštitnik usne šupljine i grla. LYSOBACT® će efikasno ukloniti opasne mikrobe iz usne šupljine te pomoći kod ublažavanja upala i bolova. U skladu sa simptomima odaberite svoj LYSOBACT® na webstranici klikom ovdje.