Uvijek vam je hladno? Provjerite šta to može značiti

Foto: Ilustracija

Vani je zahladnjelo i normalno je da nam je svima hladno, ipak ako vam je hladno i u prostorijama u kojima se grije, možda biste trebali provjeriti o čemu se tačno radi

Svako drugačije osjeća toplinu i hladnoću, a upravo je zato nekima u istoj prostoriji toplo, dok je drugima hladno. Ipak, ako osjećate kako vam je baš uvijek hladno, možda se radi o idućih stvari, a neke od njih zahtijevaju posjet liječniku.

Problemi sa štitnjačom

Moguće je da se radi o hipotireozi, stanju kada se smanjuje izlučivanje hormona štitnjače, a zbog toga osoba osjeća umor i uvijek joj je hladno. Štitnjača je zadužena za regulaciju temperature u tijelu, a kada se ne proizvodi dovoljno, dolazi do pojačane osjetljivosti na hladnoću, piše Brightside.

Za ovaj je problem potrebno posjetiti doktora, napraviti krvne pretrage i vidjeti je li potrebno koristiti terapiju.

Ne pijete dovoljno vode

Voda je važna za organizam, a također ubrzava rad organizama i pomaže tijelu da stvori energiju i toplinu.

Anemija

Blijeda koža i osjećaj hladnoće u rukama i nogama može biti i odraz anemije, odnosno slabokrvnosti, stanja u kojem je smanjen broj crvenih krvnih stanica u tijelu.

Nedovoljno sna

Umor također bitno utječe i na toplinu tijelu. Sigurno ste primijetili da kada ste umorni, vam je i često stvarno hladno.

Raynaudova bolest

Ovu bolest karakterizira smanjenja cirkulacija krvi u određenim područjima, najčešće u rukama i nogama. Vrlo ju je jednostavno prepoznati. Kod nje prsti na rukama ili nogama poprime bijelu ili plavu boju kod hladnoće.

Zanimljivo je kako je ženama uvijek hladnije nego muškarcima. Ženama je hladno na temperaturi od 25°C, dok je muškarcima hladno na 22°C. Ovo se najvjerovatnije događa zbog ženskog hormona estrogena koji može utjecati na dotok krvi u kapilare.

Najvažnije je toplo se odjenuti, piti puno tekućine, idealno bi bilo tople tekućine koja će ugrijati tijelo i izbjegavati duži boravak na hladnom zraku.