(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Upozorenje: Pogledajte što se događa s djetetom (ostavljenom u autu) pri toplotnom udaru

Foto: Screenshot/YouTube

“Molim vas dođite brzo, djetete mi je loše”, tim je riječima otac 4-godišnjeg djeteta u četvrtak oko 14.30 sati pozvao rovinjsku Hitnu pomoć.

Automobil parkiran na suncu, a vani temperatura od 25 stepeni Celzijusa, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stepeni.

Ako je vrućina veća, cca 35 stepeni, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stepeni.

Nikad ali baš nikad, ni u kojoj žurbi ne ostavljajte dijete samo u autu, pogotovo na vrućinama.

Ovaj edukativni video najbolje prikazuje kako to izgleda i koliko dijete pati. Da su ga dotični roditelji pogledali prije, sigurno im ni na kraj pamete ne bi bilo ostaviti svoju četverogodišnju djevojčicu samu u autu po takvoj vrućini. Nažalost realnost je drugačija i svakog ljeta čitamo o nekom ovakvom nesretnom slučaju…

Kako doznajemo iz Net.hr-a dijete je provelo u automobilu više od dva sata na temperaturi većoj od 40 stepeni, hitno joj je bila potrebna medicinska pomooć te je prevezena najprije u pulsku Opću bolnicu, a potom na daljnje liječenje u riječku bolnicu, kažu u policiji. U Jedinici intenzivnog liječenja u riječkoj bolnici za 24 sata su potvrdili da je trenutno u vrlo teškom stanju

Ni djelimično otvoren prozor neće im pomoći

Ukoliko se ipak nekim slučajem dogodi da ostavite dijete u automobilu, imajte na umu da je djetetu najvažnije što prije sniziti temperaturu. Premjestite ga u hlad, pozovite hitnu pomoć, namočite ručnik ili majicu hladnom vodom i rashladite tijelo. Hladite ga i lepezom.

Ako dijete nije u nesvjesti, već pokazuje znakove iscrpljenosti, premjestite ga na hladno i dajte mu puno tekućine da pije.

Nikad ne zaboravite koliko je voda važna, pijte je u dovoljnim količinama pogotovo u ovim vrućim danima, prenosi automobili.1klik.hr.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime