Vaskrs u Mostaru: Služene liturgije

Foto FENA/Ivan Rozic

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan dočekali su u četiri pravoslavne crkve na području Mostara gdje su služene Vaskrsne liturgije.

U manastiru Žitomislić kod Mostara i crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju služene su ponoćne liturgije, a u staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju, jutarnje.

Iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović istaknuo je da je Vaskrs najveći krišćanski praznik i praznik pobjede života nad smrću.

-Ono što odlikuje sve hrišćane u svijetu je upravo ta vjera u vaskrsenje Hristovo i u njegovo obećanje da će svi ljudi vaskrsnuti o njegovom drugom dolasku. Zato je praznik Uskrsa ili Vaskrsa najveći u hrišćanskom svijetu, pa tako i u pravoslavnom- rekao je Pavlović.

Nakon mise uslijedila je podjela uskrsnih jaja.

Vaskrsu ili Uskrsu prethodi priprema četrdesetodnevnim postom, a onda u Velikom tjednu, prije Vaskrsa, slave se događaji koji su vezani za Kristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam blagdan slavi se njegovo uskrsnuće.

Simbol Vaskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj tko razbije drugome jaje ima ga pravo uzeti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime