(VIDEO) Asim Najetović, prvi radnik jame ‘Stranjani’ za TV1: “I u narednih 50 godina ima se šta raditi ovdje“

Dvadesetak, od oko 70 rudara pogona „Stranjani“ Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, sinoć je prije dolaska u treću smjenu, napustilo jamu, gdje je nakon napuštanja iste ušla interna inspekcija.

Prethodno se oglasio i v.d. direktor ZD RMU Zenica Edin Pašić koji je istakao kako je Uprava na sastanku sa predstavnicima sindikata, saglasna sa odlukom koja je jučer donesena – da je potrebno pokretanje postupka trajne obustave proizvodnje u jami „Stranjani“.

Ekipa TV1 odlučila je posjetiti Zenicu i razgovarati s prisutnima koji su odlučili pružiti podršku rudarima. U jednom su svi saglasni, a to je da proizvodnja ne treba stati.

„Cilj je bio da se zatvori. Pokušavali su to i ranijih godina. Potrebno je uložiti u postrojenja. Narednih 50 godina ima se šta raditi ovdje“, izjavio je za TV1 Asim Najetović, prvi radnik jame ‘Stranjani.’

Da je potrebno uložiti novčana sredstva u postrojenja, mišljenja je i Šahdan Hadžo, rudarski penzioner.

„Povod je da se proda i da se ljudi istjeraju. Lažu svi. Imam čak informacije i ko ima namjeru da kupi. Žele samo otjerati rudare tamo gdje je veći dio njih izgubio život“, ističe Šahdan.

Iako je prethodno najavljeno kako niko od rudara neće ostati bez posla, rudari pogona „Stranjani“ brinu da li će upućenim rasporedom na preostala dva pogona „Raspotočje“ i „Stara jama“, biti u mogućnosti ponovo zaraditi plaću.

Neće odustati sve dok ne prime obećanje da jama “Stranjani” neće biti zatvorena.

Više o ovoj temi saznajte večeras u novom izdanju informativne emisije “Dnevnik TV1“ u 19 sati.