(VIDEO) Avdo Avdić za TV1.ba: Gordana Tadić pokušava na sve načine da zaštiti svoje rođake

Foto: tv1.ba

Obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je utvrdila je “BiH leglo terorizma”.

Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače, dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama.

Povodom ovog slučaja, razgovarali smo sa novinarom Avdom Avdićem koji je istražio čitav ovaj slučaj.

“Tužilaštvo je formiralo predmet iz samo jednog razloga, da zataška sve ovo. Zašto? Zato što je šef odjela za terorizam u stalnom kontaktu sa Mijom Krešićem koji je akter ove afere. Drugo, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je prva rodica jednog aktera afere, Mata Đakovića. Gordana Tadić je prva rodica Mije Krešića, drugog aktera afere. Vi imate situaciju da se rodbinske veze povlače i da su pravosudne institucije BiH procesuirale one koji upozoravaju na paraobavještajno ili u ovoj slučaju obavještajno djelovanje država iz regije”, istakao je Avdić.

Dodaje da se koriste sve pravosudne institucije da budu u službi susjednih država.

“Mene uopšte ne iznenađuje reakcija državnog Tužilaštva. Meni su jasne namjere Gordane Tadić, a to je zaštititi po svaku cijenu svoje prve rođake sa kojima se ona sastaje sve vrijeme i čije upute ona sve vrijeme sluša”, rekao je Avdić za TV1.ba

Po riječima Avde Avdića, konzulat Republike Hrvatske dao je službeni automobil sa diplomatskim tablicama na raspolaganje novinaru RTRS-a Mati Đakoviću.

Novinar RTRS-a Mato Đaković rekao je da je kupio konzulov privatni automobil, ali ko zna, možda u njemu ima i nekih “bubica”.

“To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima “bubica” u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

Iz Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske napisali su saopštenje povodom ovog slučaja.

“Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe”, rekli su iz SOE Hrvatske.

Piše: Milan Ilić

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime