(VIDEO) BBC u Sarajevu snima svjetski poznatu emisiju o kulturi: Dubioza, Helem nejse, Andronik…

BBC World Service sutra će u Sarajevu snimati u svoj svjetski poznati program pod nazivom The Arts Hour on Tour.

Gosti će biti neki od najznačajnijih bh. umjetnika, a medijski partneri BBC-a su TV1 i Oslobođenje. Naša ekipa danas je bila na pripremama za ovaj veliki show, a pogledajmo šta su zabilježili.

Na pozornici Pozorišta mladih, snima se globalno poznata radijska emisija BBC-a posvećena kulturi. “The Arts Hour on Tour “ ugostiće poznate bh. umjetnike među kojima su bendovi Dubioza kolektiv i Helem Nejse, režiserka “Snijega” i “Djece Sarajeva” Aida Begić, konceptualna umjetnica Smirna Kulenović, komičar Filip Andronik i Jovan Marjanović iz Sarajevo Film Festivala.

Razgovor sa njima, o ulozi koju umjetnici i kreativci imaju u stvaranju nove ere kulturnog života u Sarajevu, vodiće svjetski poznata voditeljica, Nikki Bedi.

Očekujem da ćemo sutra čuti neke od najvećih sarajevskih kreativaca. Želimo čuti njihove priče, ali ne o tome šta oni rade, već o tome šta kreiraju. I kako svoje priče uklapaju o cjelokupnu priču o Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pretpostavljam da će to biti lijepi zabavni show, posebno zbog toga što ćemo imati priliku razgovarati sa ljudima iz Sarajeva u ovom prelijepom teatru. Oni će preuzeti show. Mi smo tu da sve snimamo za radio, za publiku od 97 miliona ljudi širom svijeta”, kazala je za TV1 Nikki Bedi, voditeljica BBC-eve emisije “The Arts Hour on Tour”.

The Arts Hour on Tour je mjesečna emisija o umjetnosti koju realizira BBC World Service, a koja istražuje savremenu kulturu u velikim gradovima širom svijeta. Sa muzikom uživo, slam poezijom, komičnim nastupima, velikim imenima koja se pojavljuju i bogatom diskusijom, serija približava slušaocima atmosferu kao da su stanovnici grada u kojem se emisija snima.

“Kao što možete vidjeti, tehnička ekipa je svuda oko nas. Vrše posljednje pripreme za sutra i kažu da su veoma sretni što rade u Sarajevu. Program je koncipiran tako da će snimanje u Pozorištu mladih trajati dva sata, taj materijal onda ide u montažu, nakon koje dobijamo radijsku emisiju koja traje sat vremena. Ideja naše emisije jeste da na sceni kombinuje živi umjetnički nastup i diskusiju o kulturi. Nastupi umjetnika su jedan od načina da se govori o problemima. Kroz svoju umjetnost ali i kroz diskusije, govoriće o gradu i državi u kojoj žive, a u cijelu priču uključićemo i publiku. Sve u svemu: imaćemo jednu trećinu živih nastupa a dvije trećine razgovora”, dodaje Kirsten Locke, producentica BBC-eve emisije “The Arts Hour on Tour”

Prvi put od kako postoji, ova radijska emisija će biti snimana TV kamerama, a ekskluzivno pravo na to dobila je TV1. Ovo je nastavak uspješne saradnje BBC-a sa bh. medijima, koja je počela partnerstvom sa dnevnim listom i portalima Oslobođenja, koji su partneri i ovog događaja.

“The Arts Hour on Tour” poziva publiku da se pridruži snimanju emisije, sutra u Pozorištu mladih u 19:00. Ulaznice možete osvojiti pozivom u program TV1 ili prijavom na web stranici Pozorišta mladih.

Emisija će širom svijeta na BBC World Service, biti emitovana u subotu, 26. oktobra, a nakon toga biće dostupna i na web stranici BBC World Service.