(VIDEO) BiH prva u regiji usvojila BEZ GMO standarde

Foto : FENA

To znači da potrošači sada imaju mogućnost da biraju između proizvoda koji su označeni po ovom najvišem standardu, kazao je Šarović.

Bosna i Hercegovina je zajedno sa 14 zemalja dunavske regije učestvovala u razvoju BEZ GMO Standarda za Dunavski region i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO smjernice, te prva zemlja regiona sa uspješnim primjerima označavanja proizvoda sa oznakom BEZ GMO proizvedeno.

Poslije tri godine možemo da kažemo da smo uspjeli i da smo prva zemlja u regiji koja ima svoje proizvode koji su BEZ GMO. Ovaj projekt se ne bi mogao implementirati bez podrške svih institucija u BiH. Ovaj certifikat znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u našoj zemlji za kontrolu i označavanje proizvoda BEZ GMO supstanci. To znači da potrošači sada imaju mogućnost da biraju između proizvoda koji su označeni po ovom najvišem standardu“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Resorna ministarstva poljoprivrede i Federacije BiH i Republike Srpske dala su svoj doprinos i od samog početka uključena su u projekt Dunav Soja koji je podrazumijevao proizvodnju genetski nemodifikovane soje.

Ovaj primjer pokazuje da su sve institucije za poljoprivredu radile zajedno i uradile dobar posao. Radili smo i dosta na terenu sa proizvođačima, govoreći im o tome šta je GMO“, kazao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, i vodoprivrede RS-a.

Mario Beus iz federalnog ministarstva poljoprivrede ukazao je na činjenicu da BiH koristi velike količine soje (koja se najčešće veže za pojam GMO), te kako domaća proizvodnja može pokriti samo desetak posto tih potreba, te se ostatak mora uvoziti.

Uvozimo iz Brazila i Argentine, jer je ta soja najjeftinija, ali naš cilj je da potaknemo domaće proizvođače da proizvode više“, popručio je Beus.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime