(VIDEO) Danas je Međunarodni dan ljevaka: Kreativniji, lakše ih je naljutiti, a i optičke iluzije vide drukčije

Foto: Ilustracija

Oni su kreativniji, a optičke iluzije ‘shvate’ puno brže nego dešnjaci

Oko 15 posto ljudi na svijetu su ljevaci, a najviše ih ima u Nizozemskoj. Oni više koriste desnu stranu mozga, a češće su muškarci ljevaci nego žene.

Ljevaci u pubertet ulaze kasnije nego dešnjaci, ali su zato kreativni i često upravo završe kao umjetnici, glazbenici ili se bave sličnim kreativnim profesijama. Također, ljevaci su često inteligentni i genijalci, ali ih je jednako tako i lakše naljutiti nego dešnjake i imaju manje samopouzdanja.

Žene koje rode nakon 40. godine će vjerojatno roditi ljevake. Istraživanja su pokazala da se ljevaci i brže napiju od alkohola.

Ljevaci također drugačije doživljavaju optičke iluzije, odnosno sve ovisi o tome koja se strana mozga se više koristi. Tako na primjer, ljevaci poznatu optičku iluziju plesačice koja se okreće vide nešto drugačije od dešnjaka.

Ovu iluziju napravio je Nobuyuki Kayahara, a zove se “Plesačica koja se okreće”.

Ljevaci više koriste desnu stranu mozga pa se njima čini kao da se žena okreće u smjeru kazaljke na sat, dok oni koji više koriste lijevu stranu mozga, odnosno dešnjaci vide kako se balerina okreće istovremeno i u smjeru kazaljke na sat i obrnuto.

Za neke iluzije ljevacima treba puno kraće da ih otkriju, dok dešnjacima treba više vremena, prenosi Večernji.hr

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime