(VIDEO) Dobro došli u Asyin svijet

Devetogodišnja Asja Isović za koju je javnost čula nakon što je dobila odgovor na pismo i sliku koju je poslala kraljici Elizabeti II ispričala nam je svoju priču.

Ljubav prema slikanju Asja je gajila od malena. Išarani zidovi u stanu porodice Isović svjedoče o počecima njenog slikanja. Danas ova devetogodišnja djevojčica ima vjerne kupce koji se dive njenoj ilustraciji.

Prisjetila se prve slike koju je prodala.

Asja slika osobe kroz životnjski oblik. Upoznavši osobu ona odmah zamisli koja životinja joj je najsličnija. Pa tako je naslikala jednu lavicu koja prodaje nakit. Pored toga ova umjetnica crpi inspirciju iz raznih knjiga koje čita u slobodno vrijeme. Najdraža knjiga joj je “Mali princ”. Asja trenutno ne prodaje slike jer sprema radove za prvu samostalnu izložbu koju će imati u Istanbulu.

Školarac, umjetnik, poznavalac tri jezika, bosanskog, turskog i engleskog – sve je to Asja, ova svestrana devetogodišnjakinja pored svih obaveza koje ima ide i na slofeđo te želi da svira flautu.

Slikarstvo je povezalo s prijateljem Polatom iz Azerbejdžana.

Zbog njega je počela i da crta mrtvu prirodu. Asja je ovu priliku iskoristila da ga pozdravi, a ispričala nam je i zašto. Išarani zidovi, sto prepun tempera i bojica, slike okačene po zidu to je Asjin svijet, koji ispunjavaju njena sestra Ferida, mama i otac.

Podršku joj daju i prijatelji iz škole, koji žele da barem jednu njenu sliku drže okačenu na zidu.

Autor: Milica Jovović/TV1