(VIDEO) Doniranje organa, ali samo na papiru: Jesu li svi zaboravili Minelino srce?

Zukić je ogorčen odnosom institucija i udruženja / Didier Torche

Sead Zukić iz Ribnice kod Zavidovića svjestan je da ga mnogi smatraju čudakom. Lučonoše plemenitih ideja često karakterišu takvima. A Sead je prije pet godina izgubio kćerku Minelu u saobraćajnoj nesreći i odlučio da u Kantonalnoj bolnici Zenica njene organe donira onima kojima su potrebni.

Minelini bubrezi, jetra i rožnice presađeni su drugim ljudima u UKC-u Tuzla, a Sead je sa suprugom Nahidom i kćerkom Amelom, koja je povrijeđena u istoj nesreći, pokrenuo Fondaciju Minelino srce, čiji cilj je bio promocija doniranja organa. Mislili su da će njihov entuzijazam pokrenuti i druge da osvijeste ovisnost stotina ljudi o doniranim organima. Godinama su pisali na brojne adrese.

image

No, institucije i udruženja su ignorisali njihova obraćanja, na njihove pozive za saradnju nisu odgovorili ni iz Donorske mreže, kao ni iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

A Sead ističe da su Fondaciju osnovali i kako bi nastavili Minelin život:

U FBiH 2017. dopunjen Zakon o transplantaciji organa, prema kojem smo svi postali potencijalni donori, ali on je ostao mrtvo slovo na papiru, a nakon stupanja na snagu stanje se čak pogoršalo. Tako ove godine u BiH nije bilo nijedne kadaverične transplantacije, a u susjednoj Hrvatskoj godišnje se obavi skoro 300 ovakvih operacija.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, kaže da su najveće opstrukcije u bolnicama, “gdje koordinatori ne razgovaraju sa obiteljima”…

“Mi smo samo naučili da radimo apele za pomoć, pretvorili smo se u državu apela za pomoć umjesto da radimo na transplantacijama ovdje u BiH”, ogorčen je Žuljević.

Kompletan tekst možete naći u današnjem pritanom izdanju Oslobođenja, a prilog pogledati u Dnevniku TV1 u 19 sati.