(VIDEO) Flatelistička izložba – 140 godina poštanskih maraka u BiH

Cilj Svjetskog dana pošte je promicanje važnosti poštanskog sektora u svakodnevnom životu ljudi i njihovom poslovanju, te doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemalja. Proslava ovog dana ujedno potiče države članice na širenje svijesti o ulozi i aktivnostima njihovih poštanskih operatera u društvu.

Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta svake godine 9. oktobra na godišnjicu osnivanja Svjetskog poštanskog saveza. Bosna i Hercegovina kao jedna od 192 zemlje članice čini dio te poštanske zajednice. BH Pošta je danas predstavila dječiju marku odštampanu u 10 hiljada primjeraka.

Danas je otvorena filitelistička izložba – 140 godina poštanskih maraka Bosne I Hercegovine. Davorin Gelo, jedan od članova Udruženja Filatelisa I Numizmatičara Kantona Sarajevo, počeo je skupljati poštanske markice još u 4 osnovne. Pokazao nam je neke od najzanimljivijih izdanja markica za vrijeme Austrougarske.

Zdravko Đermanović nam je pokazao izložbu poštanskih markica u periodu Jugoslavije.

Asim Mulić je najstariji član Udruženja Filatelisa I Numizmatičara Kantona Sarajevo kaže da kultura pisanja pisama skoro da izumire,, te da I oni radi napretka tehnologije rijetko piše pisma.

Pisanje pisana je posebna emocija koja se šalje na papiru I ostaje zauvijek kaže Davorin I prisjeća se dana kada je bilo nezamislivo da poštar pokuca na vrata bez barem jednog pisma.