(VIDEO) Forto: Govor mržnje prešao sve granice

Govor mržnje u medijima posebno društvenim mrežama i portalima prešao je sve moguće granice, kaže sekretar udruženja Društvo novinara Bosne i Hercegovine Ferdžad Forto za TV1.

“Konačno smo preko društvenih mreža dobili priliku da svaki građanin izrazi svoje mišljenje međutim ona se koristi za izlive teške frustracije i govora mržnje. Pogledajte rasprave građana na Facebooku i to je jedan od najboljih pokazatelja za stanja u kojem se naše društvo nalazi”, ističe Forto.

Dodaje i da postoji riješenje da se mediji obavežu da će uvesti neku obaveznu registraciju za ljude koji daju komentare na portalima a koji su često neuporedivo gori od onoga što je bio sadržaj same vijesti.

“S druge strane vidimo da je bilo nekoliko slučajeva da su upućene ozbiljne prijetnje zvaničnicima EU preko jednog portala pa je izvedena akcija i oni su locirani. Znači, ipak ima riješenje i stoga bi ekstremne slučajeve govora mržnje, prijetnje i nacionalnu netrepeljivost trebalo prijavljivat nadležnim organima. Ako ništa da lociramo ko su ti ljudi da objavimo”, kaže Forto.

Više o ovoj temi pogledajte večeras u Dnevniku TV1 u 19 sati.

Zerina Ćosić Vrabac

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime