(VIDEO) Građani čekaju trolejbuse zbog uprave Grasa: Šteta zna šta će sa štetočinama!

Foto: Oslobođenje

Dok se ministar saobraćaja KS Adnan Šteta trudi da sa Vladom KS građanima obezbijedi bolji javni prevoz, u upravi Grasa još se kalkulira.

Tako je na čekanju potpisivanje ugovora o nabavci sedam trolejbusa, za što je završena tenderska procedura.

Prema informacijama koje ima Oslobođenje, otvaranje tendera obavljeno je 21. oktobra, a ponudu je dostavio samo jedan ponuđač GN Company iz Tuzle. Riječ je o kompaniji koja je ove godine već isporučila sedam trolejbusa Grasu. Na ovu temu v.d direktor Ismet Kapo nije bio raspoložen razgovarati s tvrdnjom da “to nije naš problem”.

U Ministarstvu saobraćaja misle drugačije, jer se ranija nabavka također sedam polovnih trolejbusa, prvih nakon dugo godina, među građanima pokazala kao dobra stvar. Opredjeljenje Vlade KS je nabavka novih vozila za GRAS, ali se zbog dužine procedura sa boljim polovnim vozilima od postojećih želi premostiti loše stanje u gradskom prevozu.

Zbog toga iz Ministarstva saobraćaja očekuju od uprave GRAS-a da brže reaguje, posebno jer im je Vlada KS stvorila finansijske pretpostavke za poboljšanje usluge građanima.

Da u Ministarstvu saobraćaja KS žele najbolje za građane dokaz je i današnje potpisivanje Sporazuma sa Općinom Ilidža o sufinasiranju izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Ministar Šteta kaže svjestan je da ta linija nije potpuno ekonomski opravdana, ali interes građana mora biti na prvom mjestu. U tom smislu očekuje se i od pojedinih rukovodilaca u GRAS-u da promijene svoj odnos prema firmi i građanima. To podrazumjeva da prestanu s opstrukcijom montaže novih guma za GRAS-ova vozila koje su također nakon dugo godina nabavljene uz finansijsku pomoć KS.Dobro upučeni izvori unutar GRAS-a kažu i dalje su problem bliski saradnici onih koji su se zbog javnih nabavki u ovom preduzeću našli na optužnicama tužilaštva TK-a.

To nas vraća na početak ove priče i nabavku dodatnih trolejbusa za koje je spremno oko 700.000 maraka. Trenutno u Sarajevu dnevno operira oko 20 trolejbusa što ne zadovoljava potrebe prevoza građana. Iz GRAS-a kažu da bi optimalno bilo 25 do 26 trolejbusa, što je i dalje malo u odnosu na prijeratnih 60-etak vozila u stalnom pogonu. U toku je konkurs za izbor direktora GRAS-a, pa se nervoza direktora možda može i razumjeti, ali iz Vlade KS poručuju da neće biti razumjevanja za one koji ne budu spremni raditi u interesu građana i ove firme.

 

Autor: Ernad Metaj