(VIDEO) Hrvatska mora poštovati bh. institucije, ali…

Foto: Oslobođenje

Neki sukobi koji postoje unutar HDZ-a Hrvatske rješavaju se preko leđa Hrvata u BiH. Od toga su Hrvati u našoj zemlji često stradali gore nego što stradaju sada

Piše: Amela Lončarić

Brojna su pitanja otvorena i opterećuju ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a za koja naši susjedi ne pokazuju ni trun spremnosti da ih riješimo. Preciznije, Hrvatska ignoriše sve pozive, zahtjeve i protestne note iz BiH o pitanjima izgradnje pelješkog mosta, odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, vraćanje imovine bh. građana i pravnih lica, a nema ni odgovora na protestnu notu u slučaju SOA o vrbovanju bh. državljana. Nije do kraja riješeno ni pitanje granice.

Ucjenjivanje građana

– Važno je da BiH i Hrvatska imaju dobre bilateralne odnose. Ti odnosi se moraju graditi na principima međusobnog uvažavanja i na principima reciprociteta. Ponašanje zvaničnika Hrvatske kada je u pitanju izgradnja pelješkog mosta, bez saglasnosti i odobrenja BiH, pitanje odlaganja otpada na Trgovskoj gori, imovina pravnih lica i građana BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, a koja se od institucija Hrvatske sada pokušava na volšeban način otuđiti je nešto što se ne uklapa u ovaj princip.

Foto: Oslobođenje

Pokušaj i djelovanje SOA prema bh. građanima koji se nalaze u Hrvatskoj, ucjenjivanje naših građana radnim dozvolama, boravišnim dozvolama za saradnju sa SOA…

Mi te podatke imamo i iskazali smo ih u svojoj protestnoj noti. To nisu ponašanja koja bi išla u skladu sa ovim principom i naravno da ćemo reagirati, rekao nam je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Po svim ovim pitanjima, kaže on, Predsjedništvo BiH je djelovalo jednoglasno, s tim da nema saglasnosti kada je u pitanju naša reakcija vezana za pelješki most koji se uveliko gradi.

– Dobri bilateralni odnosi sa susjedima, to je abeceda, ali ne na štetu interesa BiH, potcrtao je Džaferović.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je za Oslobođenje i TV1 da naša zemlja nije dobila odgovor iz Hrvatske nakon što su joj upućene protestne note.

– Neprihvatljivo je da se Hrvatska sa imovinom bh. preduzeća iz oba entiteta ponaša na ovakav način. Ranije smo imali pritiske da se problem Ine i njihovih drugih kompanija riješi u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, što je riješeno, napomenuo je Dodik i dodao:

“Njima je u značajnom obimu vraćena imovina, a naša preduzeća to ne mogu i to je neprihvatljivo. To je loš posao koji Hrvatska radi i insistirat ćemo na tome da se nađe rješenje”.

Hrvatska treba zaustaviti sve aktivnosti koje se tiču davanja imovine fizičkih i pravnih lica iz BiH na koncesiju trećim licima, te se ta imovina treba odmah vratiti stvarnim vlasnicima iz naše zemlje.

Takvog mišljenja je, uz sindikaliste koji pokušavaju ukazati na ovaj problem, i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je ranije za Oslobođenje naglasio da, ako to RH neće da uradi, “onda ćemo biti primorani da vlasnička i prava fizičkih i pravnih lica iz BiH zaštitimo nekim od raspoloživih pravnih sredstava i postupaka”.

Foto: Oslobođenje

Zastupnica u Saboru Hrvatske i bivša šefica diplomatije te zemlje Vesna Pusić kazala je za Oslobođenje kako ne vidi da ima puno otvorenih pitanja osim političkih odnosa.

– Granica je u cijelosti dogovorena i potpisana. Moje mišljenje je bilo kada sam bila u Vladi, a i danas tvrdim da to treba ratificirati, ali da se to odgađa iz političkih razloga. Za BiH je važno da se svi građani osjećaju dobro, zastupljeno, predstavljeno u BiH, ali da se ni za koga život ne može poboljšati ako se ne poboljša kvaliteta života u zemlji. Međutim, u HDZ-u Hrvatske je posebna situacija, zato što se neki sukobi koji postoje unutar HDZ-a Hrvatske rješavaju preko leđa Hrvata u BiH. Od toga su Hrvati u BiH često stradali gore nego što stradaju sada i bili gurani u neki geto, napomenula je Pusić.

Totalna fabrikacija

Za slučaj vrbovanja bh. državljana od SOA smatra “kako je to totalna fabrikacija”.

– To nije istina. Ja poznajem te ljude i znam o čemu se radi. Mislim da je to spašavanje “vojnika Rajana”. Da ne ulazim dalje u to, istakla je Pusić.

Sve pokušaje bh. vlasti da se nađe rješenje u vezi s namjerom Hrvatske da nuklearni otpad odlaže negdje drugo, a ne na Trgovskoj gori, naši susjedi ignorišu. Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, izjavio je za TV1 da nema informacija o tome da je Hrvatska spremna pronaći drugu lokaciju.

Zbog toga, kako je rekao, postoji bojazan da u slučaju odlaganja otpada za nekoliko desetina godina na tom području više ne bi bilo života.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime