(VIDEO) Hrvatski ribar ulovio rijetku vrstu morskog psa

Dugogodišnjem ribaru Ivi Palčiću iz Proboja na otoku Pagu u mreže se zapetljao neobičan morski pas. Oxynotus centrina ili morski pas prasac, stanovnik je dubokog mora, najčešće između 100 i 600 metara dubine. Doista se rijetko ulovi, jer ni jedan ribar ga ne bi lovio ciljano, a rijetko pliva pliće. Zaštićena je vrsta i srećom, preživio je; Palčić ga je odmah vratio natrag u more.

Ali mu zato ovo nije prvi neobičan ulov:

– Događalo se da se ulovi poneki neobičan primjerak. Imam slike iz nekih novina prije 20 godina. Ispred kuće mi je izletila jedroglavka. Nju sam poslao na Institut za oceanografiju i ribarstvo u Split – priča Palčić i šalje fotografije morske šljuke, vrste neobična izgleda ali ipak rasprostranjene po cijelom Jadranu ili jedroglavke koje se obično pronađu kada bespomoćno zalutaju u plićak i nasuču se na obalu.

Morski pas prasac (Oxynotus centrina) je vrsta kojoj treba dugo vremena da postigne spolnu zrelost zbog čega su osjetljivi na ribolov. U nekim zemljama ima i pridjev “hrapavi” zbog kože koja mu izgleda kao brusni papir. U Jadranu najčešće obitavaju na području Jabučke kotline, iako se do nedavno za njih u našem moru nije puno znalo.

Kako je izgledao primjerak kojeg je ulovio paški ribar, pogledajte u videu.