(VIDEO) Jerlagić: Prije 10 godina je jedan investitor trebao obezbijediti 680 miliona eura za Blok 7, a da mi vraćamo taj kredit kroz električnu energiju

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla. Upravo je Blok 7 tema emisije “Kopča”. Razgovarali su Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta “Cigre” Edhem Bičakčić i bivši direktor EP BiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić. 

Ministar Nermin Džindić kazao je da je njima Blok 7 450 MW neophodan za energetsku nezavisnost u Federaciji.

“Neophodan nam je jer će taj Blok proizvoditi 3.000 sati električne energije i 4.000 sati toplotne energije. To je zamjenski Blok za grijanje u TK”, istakao je Džindić.

Bivši direktor EP i predsjednik bh. komiteta “Čigre” kaže da čestita što se krenulo sa ovim projektom i da bi i on isto uradio.

“On će smanjiti CO2 i pravljen će biti po evropskim standardima. Termoelektrane na ugalj su naš osnovni resurs”, rekao je Bičakčić.

Bivši direktor EP Amer Jerlagić kazao je da je on tada prije 10 godina kada je bio na čelu EP zajedno sa Upravom donio odluku da se krene sa gradnjom Bloka 7.

“Tada je bio izabran jedan investitor i partner koji je trebao obezbijediti 680 miliona eura, a da mi vraćamo taj kredit kroz električnu energiju”, kaže Jerlagić.

Cijeli razgovor o izgradnji Bloka 7 u emisiji “Kopča” koja se emitira svakog četvrtka u 21.00 sati možete pogledati na našem youtube kanalu.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime