(VIDEO) Kakav efekt stvaraju udarci u jetru: Onesposobili su mnoge od slavnih boraca

Foto: Ilustracija

Stipe Miočić pobjedu nad Danielom Cormierom osigurao je sjajnom taktikom u četvrtoj rundi, koja se prije svega svodila na udarce u tijelo kojima je Cormiera usporio i zapravo onesposobio za odbranu od krošea koji su završili borbu. Zapravo, riječ je o udarcima u jetru, tzv. ‘liver shotu’.

U svijetu borilačkih sportova mogli ste čuti anegdotu o svađi majke i profesionalnog borca o tome ko je osjetio veću bol. Majka se naravno zalagala za tezu da je porod najveća bol koji osoba može doživjeti. Borac je kontrirao time da sigurno nije usporedivo s precizno pogođenim udarcem u jetru. To što traje nekoliko stotina puta kraće se tim putem ignoriralo. No, činjenica je da precizno pogođen udarac u taj vitalni organ završava borbu u svakom borilačkom sportu koji uključuje udarce, odnosno gdje su takvi udarci legalni.

Upravo ti udarci bili su ono što je Stipi Miočiću otvorilo put prema pobjedi i vraćanja pojasa UFC-ovog prvaka. Službena statistika u četvrtoj je rundi izbrojala 13 udaraca u tijelo, a sigurno je barem pola njih kao svoj cilj imalo jetru. I primijetilo se kakav je to efekt stvorilo na već potrošenom Cormieru. Svakim udarcem bio je sporiji, sve do trenutka kad je “progutao knedlu” i spustio ruke. Nakon toga je sve bilo gotovo.

Ipak, oni gledatelji koji ne prate toliko puno borilačkog sporta komentirali su kako im nije u potpunosti jasno kako je Cormier nakon gotovo sto udaraca u lice uspio pokleknuti nakon udaraca u tijelo.

Prvobitno to možemo pogledati s medicinske strane. Precizan udarac u jetru dovodi do toga da tijelo reagira odbrambeno, s ciljem brze regeneracije. Nažalost, to stvara neopisivu bol i privremenu paralizu.

Borci su često opisivali stanje kao ono u kojem si potpuno svjestan što se događa, pokušavaš se ustati i vratiti u borbu, ali tijelo jednostavno odbija. Naravno, uz već spomenutu ogromnu bol.

“Život ti se okrene pred očima”, nerijetko glasi opis spomenutog doživljaja.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime