(VIDEO) Kapetanović: Devedesetih godina smo imali sve elemente hibridnog rata, samo ga nismo tako nazivali

Foto: Screenshot

Odnosi i stabilnost zemalja u regiji, djelovanje obavještajnih agencija, hibridni ili specijalni rat na Zapadnom Balkanu i koga vodi i kako – neke su od tema novog izdanja emisije “Kopča”, a gosti su autor knjige “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata” Miralem Kapetanović i profesor Armin Kržalić.

“Opšta retorika koja vlada u posljednjih nekoliko godina me ubjeđuje da smo na sličnoj razini kao devedesetih godina. Tada smo isto imali sve elemente hibridnog djelovanja, samo što tada nismo tako nazivali, nego smo tada nazivali specijalni rat”, istakao je Kapetanović.

Foto: Screenshot

Dodaje da je sve bilo pripremljeno kroz hibridno djelovanje.

“Nakon svega je došla vojna sila – JNA i ono što se započelo hibridnim djelovanjem se dolaskom vojne sile završilo”, rekao je Kapetanović.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Armin Kržalić se slaže sa Miralemom Kapetanovićem da je u Bosni i Hercegovini vođen hibridni rat.

Foto: Screenshot

“Ono što je ključno pitanje je zašto smo se doveli u takvu situaciju? Upravo zato što smo postali bezidejni. Politike koje sada vode su problem. Svakodnevno se zamajavamo o tome je li BiH država. Defakto, ona je tu. Mi moramo da definišemo ciljeve gdje želimo da budemo”, istakao je Kržalić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime