(VIDEO) Lamija Tanović: Politički uticaj je odlučujući kod izbora dekana

Ono što ne treba biti političko djelovanje, u Bosni i Hercegovini je izraženo kroz sve tipove izbornog procesa. Centar za politike i upravljanje napisao je 10 koraka za bolje obrazovanje, a jedan od njih je i nepristrasan izbor osoblja. Kod nas, očigledno ovi koraci ne važe.

“Politika ima uticaj, odnosno, odlučujuća je kod izbora dekana, što je van pameti. Dekan je Predsjedavajući stručnog organa”, istakla je Tanović.

Profesorima koji dolaze sa Univerziteta u Republici Srpskoj zabranjeno je učešće na državnim projektima. Ono što posebno zabrinjava je to da je ovu odluku donijela Vlada RS.

“Bez obzira što konferencije mogu biti iz oblasti matematike, poljoprivrede. Oni su za taj nivo konferencije dobili zabranu učešća”, istakao je univerzitetski profesor Hazim Bašić.

Politika ovdje nema pozitivne učinke od posljednjeg rata do danas. Profesorica Lamija Tanović kaže da bi ona voljela da politika i političari napokon krenu da riješavaju ključne probleme u obrazovanju, ali da je to trenutno nemoguće, jer ih ne riješavaju i u drugim sektorima.

“Ona to nema u privredi. Sva ta privatizacija, namještanje menadžera u velikim firmama su prema političkim mjerilima”, rekla je Tanović.

Osim nepristrasnog izbora nastavnog osoblja, neki od koraka Centra za politike i upravljanje da se moraju usaglasiti oštriji standardi kvaliteta za akreditaciju visokoškolskih ustanova, izradu spiska za borbu protiv diskriminacije i segregacije. Iz Centra za politike i upravljanje su naglasili da se što prije treba krenuti u realizaciju ovih koraka kako bi Bosna i Hercegovina imala što kvalitetnije obrazovanje bez upliva politike.

Piše: Milan Ilić

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime