(VIDEO) Ljudskost nema cijenu: Nogometašici skliznuo hidžab tokom utakmice, protivnička ekipa uradila nevjerovatnu stvar

Foto: Screenshot

Iako se može činiti da se sportske igre odnose na konkurenciju i protivljenje, jedna je stvar uvijek na prvom mjestu, čak i u takmičarskim okruženjima – ljubaznost, ključni element ljudskog postojanja.

Ova ekipa nogometašica pronašla je put do srca tolikog broja ljudi na internetu i sada je hvaljena upravo za to – njihov čin ljubaznosti i spremnost da odlože igru ​​i potrče prema svojoj protivnici kako bi istoj pružili privatni prostor da vrati hidžab na mjesto.

Pokazivanje ljubaznosti koja je stekla toliko pohvala dogodila se za vrijeme WAFF-ovog ženskog klupskog prvenstva između Arapskog pravoslavnog kluba i Shabab al-Ordon kluba u Jordanu. Tokom utakmice jedna od igračica iznenada se zaustavila u trenutku kada je njena kosa skliznula ispod hidžaba nakon što je izgubila loptu od strane protivničke ekipe.

Kako njene suigračice trenutno nisu bile blizu, žene iz protivničkog tima okupile su se kako bi joj dale malo privatnosti.

Nakon što su zaustavili igru ​​gotovo 30 sekundi, brzo su se vratile na teren.

Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke. Nosi ih većina žena u muslimanskim zemljama, ali na Jordanu je to stvar izbora pojedinca. To je nekad predstavljalo i problem u sportu jer je FIFA do 2014. godine zabranjivala nošenje marame.

Pogledajte video!