(VIDEO) Mostar i Banjaluka ostali bez titule evropske prijestolnice kulture

Desetočlani panel danas je u Briselu odabrao i proglasio norveški grad Bodo za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. Time su Mostar i Banjaluka izgubili utrku za ovu prestižnu titulu, a predstavnici ovih delegacija zajedno su čekali odluku u kinu Meeting point u Sarajevu. Velika očekivanja, ipak, nisu uspunjena.

U finalu izbora za za titulu Evropske prijestolnice kulture 2024. našla su se tri grada, od kojih dva iz Bosne i Hercegovine. Mostar, Banjaluka i norveški Bodo bili su najozbiljniji kandidati, a pobijedu je odnio norveški grad. Nakon zvaničnog proglašenja, Mostarci i Banjalučani nisu krili razočarenje.

Iz delegacija bh. gradova ističu da su imali kvalitetne aplikacije, ali i da vjeruju da je presudan utjecaj na odluku o prijestolnici imala reputacija naše zemlje, kao politički neuređene i nestabilne.

Ipak, Banjalučani i Mostarci naglašavaju kako žele realitovati planirane projekte, bez obzira na to što nisu ponijeli prestižnu evropsku titulu. Za to će im trebati podrška institucija. Program Evropska prijestolnica kulture utemeljen je 13. jula 1985. Godine i od tada je imenovano više od 40 gradova. Države koje nisu članice Evropske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje ove prestižne titule. Mostar i Banjaluka priželjkuju ponovnu kandidaturu, koja će možda biti i zajednička.