(VIDEO) Nastavlja se kriza na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Foto: tv1.ba

Kao odgovor na zahtjev predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da rektor Stevo Pašalić preda dužnost novoizabranom rektoru Branku Krsmanoviću, grupa studenata danas je, navodno, spontano izašla sa transparentima “Ne damo Univerzitet”.

Oni kažu da će okupiti hiljadu studenata ispred zgrade Rektorata.

“To neće biti protesti niti će se ponašati “šibicarski” kao neki tzv. predstavnici studenata”, rekao je student Filozofskog fakulteta u Palama Uroš Bjelica.

Profesori i dekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne optužuju nikoga, ne vide problem oko preuzimanja funkcije rektora ali krive grupu studentskih predstvanika za rušenje ugleda Univerziteta.

“Neke stvari su se pokušale amortizovati. Trebali su se riješiti dogovorom. Nažalost, nekim ishitrenim potezima, radnjama i akcijama su narušene neke vrijednosti univerziteta“, istakao je Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prorektorica za studentska pitanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović kaže da su studenti i profesori na svojim mjestima i da se nastava odvija nesmetano.

“Nažalost, u pojedinačnim slučajevima možemo potvrditi da su aktivnostima ovog nelegalnog studentskog parlamenta blokiran rad pojedinih fakulteta gdje se sjednice Vijeća nisu mogle održati skoro 2 godine“, rekla je Ivanović.

Novi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branko Krsmanović izabran je u decembru 2018. godine. Još nije preuzeo tu funkciju, jer Stevi Pašaliću mandat ističe 30. septembra, a on odbija da preda rektorsku poziciju.

Osim toga, Stevo Pašalić je dobio uslove za odlazak u penziju.

Trenutni dekan Medicinskog fakulteta u Foči uputio je zahtjev za smjenu novoizabranog rektora Krsmanovića. Kaže da je to legitiman potez.

“Mislim da meni to kao građaninu, da imam ta prava, da mi to garantuje i Zakon i Ustav naravno. Ja ne tvrdim da sam ja u pravu. Inspekcija će pokazati da li sam ja u pravu. Ja sam podnio prijavu za preispitivanje odluke Senata iz 27. decembra 2018. godine“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Foča Milan Kulić.

Stevo Pašalić se nije oglašavao iako je na press konferenciji profesora i prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu osuđeno ponašanje grupe studenata koji su tražili njegovu smjenu.

Piše: Milan Ilić

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime