(VIDEO) “Ne znaš ti mene i meni sličnu jaliju…” – zanatlije bez premca i kopije na Kovačima

Kovači – ulica koju definitivno trebate posjetiti tokom boravka u Sarajevu. Posebno živi za SFF. Stari zanati ovdje zaista žive. Žive u ljudima koji ih čuvaju ali i onima koji ovdje dolaze. Neki žele kupiti suvenir a neki i naučiti ponešto od starih zanatskih vještina. Dan ovdje počinje lagano, uz zajedničku kafu i druženje.

Omar, Sulejmen, Mirza, Abdulah, Edin i Eldin održavaju, kako oni kažu – dušu ove ulice koja je postala prava atrakcija turistima.

Spoj mladosti i iskustva, različitih stilova oblačenja i života, ali iste količine ljubavi prema onome što rade. Ova nebična ekipa zanatlija je toliko jedinstvena, da vas jedva kafa i opuštena priča s njima vodi u jedan ljepši, opušteniji svijet, daleko od problema i stresa svakodnevnice.

Žele zanat odvojiti od tabua i približiti ga svima. Stranim turistima drže radionice, a oni za kratko vrijeme uspiju napraviti sopstvena umjernička djela.

Popodne, kad se ruke umore, vrijeme je za opuštanje. Ovdje to rade na sebi svojstven način. Gitara, pjesme i kako to oni vole reći – pravi ahšamluk.