(VIDEO) Neuromarketingom do sretnijih i zadovoljnijih radnika

Ljudski mozak najkompleksniji je organ našeg organizma. Iako u prosjeku teži samo 1,3 kilograma, sastoji se od čak 100 milijardi neurona i broji preko 100.000 kilometara krvnih žila. Uz njegovu pomoć, u prosjeku svakodnevno donosimo oko 35 hiljada odluka. Međutim, iako se najčešće smatramo racionalnim bićima, 90% ovih odluka donosimo na podsvjesnom i emocionalnom nivou. Upravo iz tog razloga je u posljednje vrijeme sve popularniji neuromarketing, kao način sticanja jasnog uvida u misli, motivaciju i stvarne stavove pojedinaca.

Kompanije neuromarketing najčešće koriste s ciljem utvrđivanja stavova o određenoj pojavi. Međutim, jedna bosanskohercegovačka IT kompanija je ovu tehnologiju koristila na polju upravljanja ljudima. Istraživali su razmišljanja članova svog tima, kako bi dobili detaljniji uvid u njihove stavove, ali i u konačnici i odgovor na pitanje koliko su zadovoljni svojim radnom okruženjem.

Gost emisije Jedan je dan bio je Edin Deljkić, direktor kompanije koja je organizovala, ali i učestvovala u provođenju ovog istraživanja.