(VIDEO) Novi Joker ruši sve rekorde: Ljudi izlaze iz kina u strahu

Foto: Ilustracija

Prvog vikenda prikazivanja film Joker podigao je puno prašine, a strani mediji pišu o gledateljima koji su izašli iz kina jer ih je film previše uznemirio. U petak je film samo u Americi zaradio 39,9 miliona dolara, a procjenjuje se da će do kraja vikenda zaraditi 92 miliona dolara.

Nekima je mračna i nasilna priča u kojoj Joaquin Phoenix utjelovljuje klauna Arthura Flecka, koji kasnije postaje Batmanov neprijatelj, ipak bila malo preteška.

“Upravo sam izašao s prikazivanja Jokera. Bila je prestrašno s obzirom na sve što se događa oko nas, mislim da film glamurizira oružje i mentalne probleme”, napisao je jedan gledatelj.

“Upravo sam izašao s Jokera. Nisam bio tako uplašen u kinu već neko vrijeme. Je*ote, čovječe”, dodao je drugi.

“Nikad nisam izašao iz kina, ali s Jokerom sam bio jako blizu. Nakon sat vremena bih otišao, ali mi žena nije dala. Nemojte, ljudi”, napisao je treći.

Phoenix i reditelj Todd Phillips u intervjuima su branili film, izjavivši da vjeruju publici da zna razliku između dobra i zla. Phillips je dodao da je iznenađen reakcijama na Jokera jer je poduzeo mjere kako bi istaknuo “implikacije nasilja u stvarnom svijetu”, što se u filmovima i crtićima inače ne radi.

Tokom njujorškog filmskog festivala 48-godišnji redatelj izjavio je da njegovi prikazi nasilja imaju odmak od glorifikacije koja se može vidjeti u drugim filmovima.

Iako je američka policija bila na oprezu, zasad je prikazivanje Jokera prošlo bez većih incidenata.

Jedan je muškarac u New Yorku pljeskao svaki put kad bi Joker nekog ubio, a svjedoci su izjavili da je prije početka projekcije u svoj veliki sok izlio bocu tequile.

“Sranje, ovo je bilo strašno, poput 4D iskustva”, napisao je na Twitteru jedan svjedok.