(VIDEO) Papić: Dodik ruši ugled BiH i vanjskopolitičku poziciju srpskog naroda

U razgovoru za TV1, politički analitičar, Žarko Papić, komentirao je posljednje inozemne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Mađarskoj i Bjelorusiji.

Ističe da BiH de facto nema vanjsku politiku, te da zbog toga tri člana Predsjedništva djeluju potpuno neusklađeno. Tu praksu, kaže Papić, predsjedavajući Predsjedništva BiH maksimalno koristi. Dodaje da su, kada je riječ, o planiranim državničkim posjetama vezanim za ekonomiju i privlačenje stranih investicija, prave adrese Berlin, Pariz i Rim.

“Za razliku od drugih članova Predsjedništva, očigledno, gradi međunarodne kontakte koji nisu, moram biti direktan na dobrim adresama. Govorim o Budimpešti i govorim o Minsku. Ne zaboravimo da je prethodno bio jako dobar kontakt s Bečom, hoću reći Stracheom, bivšim potpredsjednikom Vlade Austrije. Adrese su desničarske, nacionalističke i to, sasvim sigurno, ugled BiH ruši s jedne strane, a s druge strane da budem sad sasvim direktan, poziciju srpskog naroda u velikoj mjeri  u tom spoljnopolitičkom smislu riječi narušava”, rekao je Papić

Autor: Andi Mioč