(VIDEO) Pendeš: Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti za usvajanje MAP-a

Foto: Screenshot

Državna ministrica odbrane Marina Pendeš ugostila je danas u Mostaru visoku delegaciju Švicarske, koju je predvodila federalna kancelarka i ministrica odbrane, civilne zaštite i sporta Viola Amherd. Razgovarano je o dosadašnjoj, ali i mogućnostima buduće saradnje, bez obzira što dosad nisu potpisani ni memorandum, niti sporazum o saradnji na nivou ministarstava.

Pendeš se dotakla i NATO puta BiH.

Podsjetila je i na značajna ulaganja Švajcarske i pomoć prilikom rješavanja određenih pitanja koja je ocijenila važnim za Bosnu i Hercegovinu. Tu je, navodi, prije svega mislila na rješavanje viškova naoružanja, osiguranje skladišta Oružanih snaga BiH i edukaciju ljudi koji trebaju raditi u tim skladištima.

Podsjetila je i da postoji saradnja prilikom edukacija za vojno-diplomatsko predstavljanje, kao i kod odgovora na prirodne katastrofe i nesreće. Švajcarska, ističe, u tome ima značajna iskustva.

Ministrica Amherd danas je posjetila vojne timove smještene u Hercegovini koji imaju ulogu podrške miru, ali i uništavanju viška nauružanja. Zadovoljna je ponajviše iz razloga što se u našoj zemlji cijeni dosadašnji doprinos Švicarske, koji će u slučaju potrebe i dalje postojati.

Pendeš je odgovorila i na pitanje novinara o potpisivanju MAP-a kazavši da je tim koji je pripremao prvi godišnji nacionalni program pripremio sve i da se taj dokument nalazi u Savjetu ministara, ali da zbog nepostojanja konsenzusa još nije glasano o njemu. Istakla je i da joj ne pada na pamet da predaje plan dok se ne konstituira vlast na nivou Vijeća ministara.

– Očekujem dovoljno mudrosti kako bismo i to riješili. Smatram da mir, sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine nemaju alternativu, istakla je Pendeš.