(VIDEO) Pravi horor: Naučnici detaljno objasnili šta bi se dogodilo da upadnemo u crnu rupu

Foto: Ilustracija

Jeste li se ikada zapitali šta bi vam se dogodilo da upadnete u crnu rupu? U svakom slučaju, ne biste se dobro proveli, a vaše bi iskustvo bilo nalik onom iz nekog SF horor filma, piše 100posto.hr.

Crne rupe su tajanstvene svemirske pojave, dijelovi prostor-vremena u kojima je ogromna masa sabijena u malu tačku što stvara toliko jaku gravitacijsku akceleraciju da crnu rupu ništa, čak ni elektromagnetska radijacija kao što je svjetlost ne može napustiti.

Zbog velike mase i gravitacija crna rupa zakrivljuje prostor – vrijeme i uništava pred sobom na sve što naiđe u svemiru, a može uništiti čak i zvijezde kojima u sebe usisava svjetlost sve dok ne nestanu.

Da čovjek upadne u crnu rupu, bio bi to posve beznačajan svemirski događaj, no ako bi zbilja upao, otisak tog događaja ostao bi zauvijek na vanjskom rubu crne rupe koji se još naziva i horizont događaja.

Kada dospijete tamo, snažna gravitacija crne rupe najprije bi vas razvukla kao špagetu. Gravitacija je u crnoj rupi mnogo jača u jezgri nego na vrhu pa bi vas od ruba horizonta prema sredini razvukla do tačke u koju biste se pretvorili u dugačak maz atoma.

Da vam se upadanje u crnu rupu dogodi dok ste s nekim u društvu, odnosno da ta osoba ostane na svemirskom brodu i promatra što vam se događa, ona nikada ne bi vidjela vaš pad u crnu rupu već bi gledala kako se zamrzavate na njenom rubu i postajete sve crveniji.

To je zbog toga što gravitacija razvlači svjetlost koja se reflektira od vašeg tijela, što znači da su talasne dužine veće, a boja s najveće valne dužine je crvena.

“Vaš bi svemirski suputnik vidio kao se rastežete, ali vi nikada ne biste vidjeli da padate u crnu rupu. Umjesto toga, počeli bi mijenjati boju. Postajali biste sve crveniji i crveniji sve dok se na kraju slika ne bi posve zamrzla na rubu crne rupe, iz ugla ljudi koji vas promatraju sa svemirskog broda”, objasnila je britanskom Expressu Ema Osbourne, astrofizičarka sa sveučilišta Southampton.

“Razlog tome je što je svjetlost u interakciji s gravitacijskim poljem, pa bilo koja svjetlost koja se reflektira od vas, kako putuje od vašeg tijela ka svemirskom brodu postaje rastegnuta. Kako se talasna dužina povećava, došli bi do crvenog kraja svjetlosne skale i stoga pocrvenjeli”, dodala je.

S obzirom na to da gravitacija utiče na prostor i vrijeme, ostali biste “zamrznuti” u vremenu.

“Kako se prostor rasteže, tako se rasteže i vrijeme koje protječe sve sporije i sporije kad ste u gravitacijskom polju”.

Ipak, sve ovo moguće je samo u teoriji jer je najbliža crna rupa od nas udaljena 6.523 svjetlosnih godina.