(VIDEO) Prirodni domaći med: Najbolji bh. pčelari na 17. Bee Festu u Sarajevu

Sarajevu je danas počeo 17. Sajam pčelarstva i pčelarske opreme, popularni Bee fest. Riječ je najstarijem i najvećem sajmu pčelarstva i pčelarske opreme koji se ove godine održava na Trgu ispred BBI centra i trajaće do 12. septembra.

Avdo Duranović je iskusni pčelar iz Konjica. Pčelarstvom se bavi cijeli život a posao je naslijedio od oca. Med i preparate od meda pravi na tradicionalni način, i kaže da insistira da svaki dio procesa bude prirodan. Dodaje kako je na policama sve teže pronaći pravi med, usljed pojave sintetičkih materija koje naizgled djeluju kao med i teško ih je prepoznati.

Ovaj festival je pokrenuo  mnoge aktivnosti koje za cilj imaju afirmaciju pčelara i pčelarstva u BiH, sa naglaskom na razvoj tehnologija u pčelarstvu. Organizatori dodaju da posebnu pažnju posvećuju kontinuiranoj edukaciji građana o pozitivnim efektima konzumacije meda i drugih pčelinjih proizvoda, posebno kod djece.

Svaki dan festivala, od 9:00 do 20:00 sati, posjetiovi mogu razgovarati sa pedesetak najboljih pčelara iz cijele BiH i pitati ih o različitim svojstvima meda, propolisa, matične mliječi I ostalih srodnih preparata. Pored toga, mogu testirati i kozmetiku na bazi ljekobilja i pčelinjih proizvoda.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime