(VIDEO) Prosinečki: Kada ide dobro javnost to vidi sasvim drugačije, sada smo u težoj situaciji

Mentalni trening, sujevjerje, vježba govora tijela česta su pojava u sportu.

„Odlučujuće je ono na terenu“, kazao je jednom Adi Prajsler, fudbalska legenda iz Dortmunda. To je tačno. Ali, pored samog fudbalskog treninga sve više se poseže i za riznicom mentalnih trikova i sujevjerjem.

Ekipe koje upisuju seriju poraza mijenjaju na utakmicama na domaćem terenu svlačionice sa protivničkom ekipom. Treneri uvijek iznova nose iste džempere (plave – Jogi Lev!), sve dok se ne završi pobjednička serija. Fudbaleri se pomole prije nego uđu na teren.

U svakom slučaju sreća bi dobro došla i fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine do kraja kvalifikacija. Povodom kvalifikacionih susreta za Evropsko prvenstvo sa selekcijama Finske i Grčke selektor fudbalske reprezentacije BiH govorio je u emisiji Jedan je dan o utakmicama i dotakao se teme sreće i sujevjerja na terenu.


“To su pitanja još dok sam bio igrač. Pitali su me da li oblačim prvo desnu ili lijevu kopačku ili da li imam nešto da bi bolje igrao ili da bi igrao na nekom svom nivou. Nemam ništa. Samo znam da želim igračima pokazati povjerenje i samopouzdanje koje sigurno njima treba, pogotovo kroz ove dvije utakmice koje slijede, jer kad ide se dobro onda to navijači i javnost vide sasvim drugačije. Sad kad je jedna teška situacija ili teža situacija sigurno je da će nam trebati samopouzdanje i trebat će nam dosta sreće da bi se napravio rezultat. Tako da nemam neke stvari koje radim kad se dobilo ili izgubilo već pokušavamo raditi ono što smo do sada radili”, rekao je Prosinečki. 

Cijeli razgovor pogledajte u emisiji “Jedan je dan” u 16 sati.