(VIDEO) Provjereno i efikasno: 4 načina kako se zaštititi od prehlade

Ovih dana u vašoj blizini uvijek je neko ko šmrca ili kašlje, budite oprezni i spriječite da to budete i vi.

Prestanite se rukovati

Zvuči malo čudo zar ne? Tradicija u Bosni i Hercegovini je da se srdačno rukujemo sa poznanicima i pirjateljima, kolegama i kolegicama, a na taj način prenosi se veliki broj virusa i bakterija. Zato Medicinski fakultet Harvard toplo preporučuje pozdrav stisnutom šakom (kao na slici ispod), koji prenosi 90 posto manje mikroba nego stisak ruke.

Zvuči malo smiješno ali ovih dana malo više mašite prijateljima.

image

STOP grickanju noktiju

Studije su pokazale da je grickanje noktiju još jedan efikasan način prenošenja klica sa ruku u usta. “Grickati nokte nije lako prestati, ali to dolazi s nekoliko dodatnih prednosti, uključujući smanjenje učestalosti stavljanja ruku na lice, a posebno na ulazne tačke za bolest kao što su nos i usta. A i noktići će izgledati ljepše.

NE ZABORAVITE – bijeli luk je čaroban (ipak ne pretjerujte zbog kolega)

Bijeli luk ne odbija samo vampire – već ozbiljno štiti od bolesti. U studiji u Centru za bijeli luk (ni ja nisam znao da postoji) u Istočnom Sussexu polovina učesnika dnevno je dobivala dodatak bijelog luka u prehrani, a druga polovina placebo. Tokom 90 dana zime, oni koji su uzimali bijeli luk imali su ukupno 24 prehlade, u poređenju sa 65 prehlada osoba koje ga nisu koristile. Otkriveno je čak i da su oni koji su jeli bijeli luk mnogo brže ozdravili.

image

Truleks i spužvice za pranje suđa u mikrovalnoj! (Nemojte to raditi pred svekrvom)

Ili joj objasnite! Spužve iz kuhinje nakupljaju velike količine klica a pranje vodom ili u mašini za suđe neće ih rastjerati.

Ali mikrovalna pećnica hoće. Dvije minute na maksimalnoj temperaturi u vašoj mikrovlanoj potpuno će dekontaminirati spužve.

image
Spužve u mikrovalnoj ali obavezno vlažne!

Tako kažu naučnici sa Floride i dodaju da je mikrovalna izuzetno moćno oružje za sterilizaciju. OPREZ – spužve moraju biti vlažne inače se može desiti požar.

A tu je i RHINOSTOP® – a šta je to?

RHINOSTOP® brzo i efikasno ublažava većinu simptoma prehlade, gripe ili alergijskog rinitisa kao što su:

· Pojačana sekrecija iz nosa;

· Nazalna i sinusna kongestija i začepljenost nosa;

· Crvenilo nosa i očiju;

· Osjećaj peckanja i suzenja očiju;

· Svrbež nosa ili grla;

· Kihanje;

· Glavobolja;

· Bol u području sinusa;

· Bolno grlo (osjećaj nelagode, grebanja i žarenja u grlu);

· Bolnost mišića i zglobova;

· Povišena tjelesna temperatura;

· Opšta slabost.

Rhinostop® HOT višekomponentne granule u vrećicama se primjenjuju za brzo i efikasno liječenje simptoma prehlade i gripe.

Rhinostop® HOT granule omogućavaju brzo i efikasno poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta i što brži povratak normalnom funkcioniranju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Rhinostop® HOT je obogaćen aromom tropskog voća i grejpa.