(VIDEO) Putinovo novo oružje: Ni SAD ga ne želi jer je jako opasno

Foto: Reuters

Krstareće rakete na nuklearni pogon nisu bile dobra ideja ni za vrijeme Hladnog rata, a nisu ni sada

Scenariji koji se dogodio u nedavno u Rusiji podsjeća na nešto što smo već vidjeli. Vlasti su objavile da se dogodila eksplozija u udaljenom centru za testiranje raketa na sjeveru zemlje, i da je došlo do ispuštanja radioaktivnih čestica.

Tada su rekli da je poginulo dvoje ljudi, a taj se broj ubrzo povećao na sedam. Stigla je naredba za evakuaciju obližnjeg sela, da bi zatim stanovnicima rekli da ostanu gdje jesu.

Američki stručnjaci vjeruju kako je nesreća povezana sa testiranjem prototipa nuklearne krstareće rakete Burevestnik, koja je članicama NATO-a poznata pod nazivom Skyfall.

Putin ju je nazvao “novom vrstom oružja”, nevidljivom raketom sa gotovo neograničenim dometom koja vrlo lako može izbjeći američku obranu. Kada je prvi put najavljen prošle godine neki zapadnjački stručnjaci vijest su posebno teško primili, i kako piše The Washington Post, počeli hiperventilirati.

“To je značajno tehničko postignuće. Ova oružja su novost, potpuna novost”, tvrdio je jedan.

No zapravo su ta oružja povratak u rane dane Hladnog rata, u kojima su SAD početkom 60-ih razvile nuklearne krstareće rakete. Projekt Pluto bio je dio programa Pentagona poznatog pod nazivom Supersonic Low Altitude Missile – SLAM. Rad na njima prekinut je 1964. godine prije nego su uopće poletjele.

Krstareće rakete na nuklearni pogon tada nisu bile dobra ideja, a nisu ni sada.

Unatoč tome riječ je o impresivnom oružju. Tokom SLAM-a radilo se na razvoju raketa veličine lokomotive koje su bile trostruko brže od tadašnjih, i putem izbacivale hidrogenske bombe uz radijaciju. Taj projekt Pluto u laboratorijima u Kaliforniji dobio je zlokoban naziv “oružje iz pakla”.

Uz ogromnu buku koje su proizvodile, udarni val bio je smrtonosan, kao i toplina koje su isijavale.

To je u biti bio i dio problema, pitanja gdje bi se uopće moglo testirati to oružje. Fizičari su predlagali da se testiranje obavi na udaljenom dijelu Tihog oceana, no i oni su se pitali kako će uvjeriti ljude da raketa neće ‘pobjeći’ i proletjeti Las Vegasom ili Los Angelesom.

Alternativna ideja bila je da se Pluto zaveže na mjestu testiranja u Nevadi (trebao je to biti posebno snažan ‘konopac’ koji bi je mogao zadržati).

I nakon toga postavilo se pitanje što napraviti sa jako radioaktivnom raketom nakon njezina testiranja? Tada se predlagalo da je se baci u ocean, a možda je to i rješenje o kojem sada razmišlja Putin.

U to vrijeme u SAD-u prevladale su hladne glave i zdrav razum.

Šest sedmica nakon jednog uspješnog statičkog testiranja u Nevadi 1964. godine, Pentagon je zaključio projekt.

Interkontinentalne balističke rakete obećavale su da će uništiti ciljeve u Sovjetskom savezu i prije Pluta, s jednakom preciznošću ali s puno manje rizika koji ih prate. Kritičari su SLAM opisivali riječima “spor, nizak i neuredan”.

I tako sada američki stručnjaci kažu da je Pluto ponovno oživio, reinkarnirao se u ovom ruskom projektu, kojeg nazivaju Frankensteinom, i letećim Černobilom. Odmah su se prisjetili i njegovog opasnog ‘rođaka’ torpeda Posejdona, dizajniranog za uništenje američkim obalnih gradova.

Jako je sličan projektu kojeg je dizajnirao ruski fizičar nagrađen Nobelom, Andrei Sakharov, početkom 60-ih. Kada je svoju ideju predložio admiralu on je bio “šokiran i zgrožen nemilosrdnim masovnim klanjem”.

Šokiran time i sam je fizičar odustao od svoje ideje i nikada ju više nije predlagao.

“Više se ne brinem da će netko kopirati tu ideju. Ne uklapa se u trenutačne vojne doktrine, i bilo bi glupo potrošiti te ogromne količine novca koje su potrebne za razvoj”, napisao je u svojim memoarima objavljenima 90-ih.

No čini se da su se vremena promijenila.

Ova nova oružja zasigurno su dio Putinove propagande i odgovor na Trumpove najave o proširenju i modernizaciji američkog nuklearnog arsenala. Leteći nuklearni reaktori i podvodni dronovi mogli bi puno naštetiti američkim gradovima, ako se ikad upotrijebe, prenosi Express.hr

No prava opasnost ovog Potemkinovog arsenala je odgovor SAD, pritisak koji će ostaviti na njih da možda čak i ožive ideje o opasnim projektima, gotovo zaboravljenim reliktima prošlosti i Hladnog rata, koje je najbolje ostaviti tamo gdje i jesu. Duboko zakopane u prošlosti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime