(VIDEO) Riskirao život zbog Instagrama: Mladić se bez užeta popeo na najvišu zgradu EU-a

Foto: Instagram

Nevjerovatan prizor zatekao je rano jutros stanovnike Londona koji su u nevjerici gledali mladića kako se bez užadi, vlastitim rukama, penje na 309,6 metara visok neboder The Shard, nekoć poznat kao London Bridge Tower.

Nakon što je došao do posljednjeg, 95. sprata, policija ga je dohvatila i vratila na tlo.

George King ima 19 godina i dolazi iz Oxforda, a penjanje na najviši neboder Velike Britanije i Europske unije te petu najvišu građevinu Europe aktivno je planirao mjesecima. San o penjanju na The Shard rodio se, kaže, kad je kao 13-godišnjak došao na izlet u London i prvi put ugledao neboder.

Za svoju opasnu avanturu pripremao se, priznaje, svakodnevnim četveromjesečnim odlascima u izvide. Zbog ovog se pothvata čak i preselio u London kako bi što lakše mogao utvrditi sigurnosne propuste. Brzo ih je našao i zaključio da je policajaca i čuvara najmanje u 5 ujutro. Pred neboderom je u proteklim mjesecima izveo pravi mali teatar pa ga je obilazio u odijelu, na štakama, u odjeći za trčanje…

Na 95. sprat se popeo za samo 45 minuta, bez ikakvih pomagala, a za policajce koji su ga spriječili da stigne do najvišeg tornja, rekao je da su bili jako ljubazni.

“Nisu vršili pritisak na mene, ne želim zvučati bahato, ali mislim da su bili jako impresionirani”, rekao je George za Daily Mail i dodao da ga na kraju nisu uhitili.

Iako ga smatraju nesmotrenim i opasnim, George tvrdi da je profesionalac, a svaki video na njegovu YouTube kanalu počinje upozorenjem za sve gledatelje koji pogrešno misle da bi mogli pokušati isto.

“Potrebne su godine treniranja i pažljive pripreme da bih došao do ovoga što sam danas. Ovo mogu izvesti samo zato što sam slijedio svoju strast, iako je neobična”, rekao je George.

Inače, neboder koji gleda na London Bridge u vlasništvu je milijardera iz Katara koji su danas, potaknuti nevjerojatnim sigurnosnim propustima, pokrenuli i istragu. Još više zabrinjava činjenica da se The Shard nalazi na popisu građevina s najvećom opasnosti od terorizma, prenosi Index.hr

 

View this post on Instagram

 

Freesolo the shard. 45mins. A lot of misinformation about suction cups in the media at the moment. Here is a little snippet video. Enjoy ? I was thirteen and on a school trip when I first laid eyes on The Shard. I felt an immediate passion to climb it – the same type of passion I want to the world to feel. In the past I’ve been called a daredevil, an adrenaline junkie, a reckless teenager and much more. I’ve always found that these names come from those who are ignorant or misunderstood about what I really do and why. It takes years of training and careful preparation to be where I am today, and this practice is achievable only because I see myself as someone who has followed a respectable passion, albeit an unusual one. I believe that every single one of us has a gift. Your mission is to find that gift, make it your passion, and then make it your purpose. Since my climbing began, I’ve gone to places I never knew existed, met people I’ll never lose touch with, and experienced things I could never have foreseen. Press are welcome to use footage at no cost as long as I am directly informed before publishing/broadcasting. * #ontheroofs #rooftopkillers #chasing_rooftops #chasing_cranes #urbex #urbexuk #urbanclimbing #rooftop_crew #basejump #shard #shardview

A post shared by ᏩᎬᎾᎡᏩᎬ KᏆNᏩ (@powers.of.passion) on