(VIDEO) SEECP: Dodik- žao mi je što delegacija Prištine nije prisutna, Komšić pozvao na poštivanje presuda o genocidu

Foto: Slađan Tomić

Samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je jutros sastankom šefova delegacija na Jahorini.

PROČITAJTE I OVO: (FOTO+VIDEO) Na Jahorini drugi dan samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope

Prisutnim su se obratil članovi Predsjedništva BiH, koji su ujedno i domaćini današnjeg sastanka koji se održava pod sloganom “Bolja povezanost za bolji život.”

“Drago mi je da predsjedavam. Devet mjeseci nakon izbora nismo formirali institucije vlasti. Vjerujem da ćemo uspjeti da to učinimo brzo. Potrebno je primjeniti ono što smo dogovorili. Kad to prihvate svi u i izvan zemlje. Spoljni problemi BiH često se pominju pitanja granica sa Hrvatskom i Srbijom. Predlažem da usvojimo izjavu kojom ćemo utvrditi zajedničke komisije. To je jako bitno ne smijemo. Mogli bi početi da potvrdimo Sporazum sa Hrvatskom iz 1999. koji nije ratifikovan. Danas da se dogovaramo oko komisija. Pitanje kao sto je BiH Neumakog zaliva, ali i pitanje imovine. Za sve to treba zajedničkii rad. Da to ne propustimo medijima nego da skupa radimo. Države jesu suverene ali ne bi trebale da čine štetu pa ni ekologije. Predlažem stručnu komisiju BiH i srbije oko bizarnog slučaja. Nadalje naš+ problem sa Kosovom sa taksama na izvoz roba”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ističe kako “ne vidi razlog zašto Bosna i Hercegovina ne bi prihvatila ono što prihvata i Srbija, a to je putovanje.

“Kako riješiti pitanje preliva migranata. Jedino ako držimo otvoreno protok, a zatvorimo prostor od nečlanice do članice. Imam rezerve da se hermetički granice zatvore. Nisam za to ni da se OS raspodjele na granici”, izjavio je Dodik u svom obraćanju i dodao:

“Predlažem bolje rješenje. Da se predstavnici EU sastanu sa resornim ministriom. Da se napravi regionalno tijelo za pitanje migracija. Treba spriječiti krijumčarenje tih ljudi. Pozivam vas da iznesete prijedlog Europi.”

Komšić na Jahorini pozvao na poštivanje presuda o genocidu

“Čast nam je biti zemlja koja predsjedava SECEP-om. Šaljemo poruku da Jugoistočna Evropa može biti dijelom integracijakih procesa posebno onih koji Bosnu i Hercegovinu vode u EU i NATO.
Najvažniji ciljevi procesa: razvoj stabilnoati, sigurnosti, ekonomski odnosi, poboljšanje komunikacije, transporta, saradnja na polju prava i unutrašnjih poslova, borba protiv kriminala. Jasno je da je saradnja dobra, ali ima otvorenih pitanja. Neophodno održati stabilnoat u regionu. Lakše kontrolisati nezakonite migracije koje su zahvatile sve zemlje. Pozivam sve zemlje članice da poštuju odluke sudova i tribunala i presude genocida”, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, smatra kako je unapređenje odnosa u regiji neophodno zbog migracija.

“Sve članice SECEP-a postigle su napredak u ostvarivanju ciljeva. Unapređenje odnosa u regiji je neophodno zbog migracija, borbe protiv kriminala, trgovine oružjem, cyber kriminala i transporta.
BiH se zalaže za dijalog za pronalaženje na obostrano prihvatljivih rješenja sa otvorenim pitanjima. To je jedan od prioriteta vanjske politike.”

Pored domaćina samita, gosti koji će se obratiti javnosti su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne gore Milo Đukanović, Albanije, Ilir Meta. U prvoj službenoj posjeti BiH je i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

 

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime