(VIDEO) Suljagić: Radovan Karadžić se nalazio u središtu masovnog pokreta čija je struktura bila provođenje genocidne strategije

Doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću donijela je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Na koji način ići dalje, koliko je značajna ova presuda, kakve su moguće posljedice i političke implikacije – pitanja su na koja su pokušali odgovoriti gosti Mirsad Tokača, Murat Tahirović i Emir Suljagić u emisiji “Kopča” sa Nikolinom Veljović.

Profesor na IUS-u i osoba koja je preživjela genocid u Srebrenici Emir Suljagić rekao je da Radovan Karadžić nije bio neodgovorni pojedinac.

“Radovan Karadžić je bio predsjednik. Tada se ona zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina. Radovan Karadžić nije bio nikakav marginalni desničar. Šta više, Radovan Karadžić se nalazio u središtu masovnog pokreta čija je struktura bila provođenje genocidne strategije”, rekao je Suljagić.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže da su ovdje najveći gubitnici žrtve sa sve strane.

“Ono što je isto tako činjenica je to da je Radovan Karadžić ratni zločinac. Nama je bitno da je ona donesena. Ona je historijska. Vrijeme će tek pokazati koliko je to bitno u svim okolnostima u kojim mi živimo”, istakao je Tahirović.

U emisiji “Kopča” puštena je i izjava Radovana Karadžića.


Direktor Istraživačko‑dokumentacionog centra Mirsad Tokača nadovezao se na nju i kaže da je ta izjava veoma važna.

“Ona otkriva brutalnog nepopravljivog ubicu, čovjeka koji ne žali ni za čim što je pod njegovom komandom, pod njegovom političkom palicom učinjeno”, kazao je Tokača.

Dodaje da on ovom izjavom definitivno na leđa kolektiviteta kojem pripada prenosi svu krivicu i odgovornost za sve ono što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine.

Cijelu emisiju “Kopča” pogledajte na našem youtube kanalu.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime