(VIDEO) Tužilaštvo BiH je već moralo reagovati na Dodikove istupe o Vojsci RS-a i lancu komandovanja

Foto: Senad Gubelić/Oslobođenje

EUFOR vjeruje da su sve izjave koje služe da potkopaju OSBiH i njegov pravni status kao jedinstvene, ujedinjene vojne sile države BiH – kontraproduktivne.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je djelimično branio svoj istup sa nedjeljnog postrojavanja Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci. Pominjao je samo uniforme, ali ne i stavove o lancu komandovanja, koji su i izazvali najoštrije reakcije. Nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije u Beču, Dodik je kazao da Treći puk ima pravo da 12. maja nosi uniforme VRS-a.

Buđenje nakon snova

– Dio tradicije su, naravno, i uniforme. Već je dogovoreno u vojnim strukturama u BiH da se 12. maja, kada se obilježava Dan VRS-a, kao dio istorijskog prikaza koriste obilježja uniforme Vojske RS-a, rekao je Dodik.

Na upit kako uopće vidi sve izrečeno tokom nedjelje i da li je Tužilaštvo BiH trebalo reagovati po službenoj dužnosti, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ističe da se “ovdje ne radi samo o njegovim izjavama već o direktnom podrivanju OSBiH i potencijalnom stvaranju paravojnih formacija”.

– Ovo je direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, pa ako hoćete, i stabilnost cijelog regiona. Pripadnici OSBiH mogu nositi samo uniforme koje su zakonom propisane. Oblačenje bilo kakve druge uniforme će za sobom povući i zakonom propisane posljedice, kako za one koji ih obuku, tako i za one koji ih podstiču da to urade. I da, Tužilaštvo BiH je već trebalo reagovati po službenoj dužnosti, naglašava Komšić.

Podvlači kako je odavno već jasno da Milorad Dodik pokušava u svakoj prilici podrivati suverenitet BiH.

– Njegova politika je potpuno jasna. Uporno se pokušavaju gubici devedesetih i Miloševićeva agresivna politika ponovno povampiriti, te na BiH kompenzirati razbijeni velikosrpski snovi. Slobodno mogu nastaviti sanjati, ali buđenje i realnost im se nimalo neće svidjeti, poručuje Komšić.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, general-pukovnik Senad Mašović ističe za naš list da je Zakon o odbrani, konkretno član 8, vrlo jasno definisao lanac komandovanja i kontrole u odbrambenom sistemu BiH. Tim zakonom je, kako kaže, jasno propisano da je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ ustvari vrhovna komanda OSBiH.

– Taj lanac komandovanja se proteže od Ministarstva odbrane, odnosno ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba, komandanta Operativne komande, komande za podršku, komandanata podčinjenih jedinica. U svemu ovome što je bitno razumjeti i shvatiti jeste da postoje i tri puka, koji su male administrativne komande, koje nemaju nikakve operativne nadležnosti i nemaju jedinice koje su pod njihovom komandom, naglašava Mašović.

Ističe da ne postoji bilo kakav drugi modalitet da pripadnici OSBiH nose druge uniforme, izuzev uniforme OSBiH, jer “sve ostalo podrazumijeva direktno kršenje zakona i podrazumijeva poduzimanje mjera u skladu sa onim što je već propisano i definisano”.

Na pitanje šta bi u ovom trenutku za OS značilo ponovno otvaranje Pregleda odbrane koji je usvojen prošle godine i po kojem se konačno radi, Mašović odgovara:

“Sve ono što mi očekujemo jeste da se Pregled odbrane, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine i Plan modernizacije stave u punu funkciju i da OSBiH u skladu sa svojim potrebama i očekivanjima ima mogućnost da u potpunosti provede pregled odbrane, ali i da ima mogućnost da u potpunosti implementira plan modernizacije OSBiH, koji je krucijalni, ključni dio kompletnog pregleda odbrane”.

Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane, za TV1 kaže da Dodik, govoreći o Ministarstvu odbrane, nema pojma o čemu govori.

– Član 15. Zakona o odbrani vrlo jasno definiše i propisuje da je ministar, odnosno ministrica, osoba koja je odgovorna za rad Ministarstva. Ne postoji nikakav konsenzus niti postoji nikakav zakonski osnov za konsenzualno donošenje odluka. Postoji dokument koji se zove Pravilnik o kancelarijskom poslovanju, koji podrazumijeva da oba zamjenika budu samo upoznata, odnosno da dokumenti i odluke koje se donose prođu kroz njihove kancelarije, ali nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da onoga trenutka kada ministrica ili ministar donese odluku, na tu odluku utiču, pojašnjava Suljagić.

Suljagić podržava i pozdravlja najavu Komšića o podnošenju krivične prijave protiv Dodika. No, napominje da treba imati u vidu političku volju i pravosudne institucije BiH.

– Smijem se okladiti javno da se jučer polovina vojnika postrojenih u Banjoj Luci pojavila odjevena u uniforme Mladićeve vojske, Marina Pendeš ne bi malim prstom mrdnula da ih sankcionira. To je stvar političke volje. Kad je riječ o pravosuđu, nema nikakve sumnje da ono, koje je trenutno u rukama osovine Čović – Dodik neće, također, mrdnuti malim prstom, kao što se vidjelo u slučaju referenduma i nekih drugih prijava, odnosno istraga koje bi, u rukama studenta prve godine prava završile na sudu, a u rukama Gordane Tadić obično završe u ladici, zaključuje Suljagić.

Iz Tužilaštva BiH jučer se nisu oglašavali.

Opasni pozivi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da nema baš nikakav komentar, kao što na izjave ove vrste “nije imao ni ranije”. Za reformu OSBiH smatra da je jedna od najuspješnijih.

– Svatko ima svoje viđenje i svatkom na volju da u ambijentu kakav imamo dolijeva ulje na vatru kako misli da je najprikladnije. HDZBiH i ja osobno ćemo u duhu, a kako smo i dosad radili, štititi interese države sukladno Ustavu BiH, a ne kako bi to želio netko drugi, stav je Čovića.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Oslobođenje su kazali da “Zakon o odbrani BiH iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika OSBiH”.

– Pozivati pripadnike Oružanih snaga ili bilo koga drugog da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati. Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnosti u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije. SAD ostaju opredijeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa OSBiH, navode iz Ambasade SAD-a.

Iz OHR-a kažu da je “retorika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH neodgovorna i provokativna, te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da OSBiH predstavlja važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti BiH”.

– Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik OSBiH, i svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje OSBiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju. Odgovornost je Predsjedništva BiH da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obaveze, nadležnosti i ponašanje članova OS-a, navode iz OHR-a.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime