(VIDEO) Učenje uz muziku ili u tišini? Saznajte koja je najbolja muzika za učenje

Foto: Ilustracija

Da li ste i vi jedan od studenata koji ne mogu bez muzike pa čak i kada uče. Slušanje muzike tokom učenja može biti odlično za poboljšanje fokusa, ali isto tako može postati distrakcija i usporiti učenje, ovisno o melodiji koju ste odabrali.

Da li je bolja tišina ili muzika tokom spremanja ispita vječita je tema. Loša vijest za one koji vole čuti svoje omiljene melodije je da je tišina ipak najbolja za učenje međutim naučnici koji su ipak za “učenje uz pjesmu” su napravili analizu koja je to muzika koja pospješuje koncentraciju.

  1. Klasična muzika

Mnogi studenti ovu vrstu muzike povezuju sa epitetima kao što su staro i snobovski, ali, bila bi pogreška da barem ne pokušate koristiti klasičnu glazbu dok učite. Uostalom, ima dugu i bogatu historiju, a poznato je i po tome što pomaže ljudima da se opuste, poboljšaju san i smanje razinu stresa. Osim toga, raznolikost različitih kompozitora i stilova je nevjerojatno velika, uključujući i mnoge moderne kompozitore sa karakterističnim pristupima u kojima možete uživati.

2. Ambijentalna i elektronska muzika

Ova široka muzička kategorija popularna je na mnogim fakultetskim kampusima. Od spore ambijentalne muzike s dugim tonovima do brze elektronske plesne muzike (EDM) s brzim ritmovima, mnoge pjesme u ovom raznolikom žanru mogu se upotrijebiti kao dobra muzika za proučavanje. To je zato što, poput klasične muzike, često daje opuštajući utjecaj koji vaš um može učiniti prijemčivijim za nove informacije.

  1. Muzika preko granica poznatog

Pronalaženje muzike za slušanje tokom studiranja često je lakše kada postanete otvoreni za mogućnosti izvan muzike iz vaše države. Stilovi širom svijeta su vrlo raznoliki i mogu ponuditi egzotične zvukove i ritmove kakve nikada ranije niste čuli. A puno je toga pogodnog za upotrebu dok se koncentrišete. (Muzika za učenje ne mora uvek da se sastoji od zvukova koje već dobro poznajete, pogotovo ako trebate na neki način da napišete ili kanališete svoju kreativnost ili maštu.)

  1. Instrumentalni rock

Neki studenti smatraju da je najbolja muzika uz koju uče tzv. Post-rock muzika. To je raznolik žanr koji uključuje mnoge bendove koji se uglavnom fokusiraju na sviranje instrumentalne muzike bez ikakvog vokala. Međutim, neki bendovi sadrže ograničene vokale s teško razaznavajućim tekstovima. Kao rezultat toga, njihove pjesme često pružaju idealnu pozadinsku muziku za studij jer ne privlače puno pažnje na sebe.

Svi ovi žanrovi imaju jednu zajedničku stvar, a to je malo ili nikako teksta. Pjevanjem teksta muzike često se skreće pažnja sa teksta koji čitate, tako da je u svakom slučaju bolje slušati muziku koja je čisto instrumentalna.

Autor: Anel Bešić