(VIDEO) Upoznajte Pekija, nastarijeg sarajevskog fijakerdžiju

“Ja sam Emin Mahmutović zvani Peki, koji voli pjesmu “Đul Zulejha” (smijeh)” Ovako priču o sebi počinje poznati Peki, najstariji fijakerdžija na Ilidži. Posao je naslijedio od oca a on od svog oca, što njihovu porodičnu tradiciju vožnje fijakera čini dužom od 120 godina. Ovaj fijaker danas voze i Eminovi sin i unuk. Naš sagovornik radni vijek je proveo kao vozač saniteta, a od kako je u penziji, u potpunosti se posvetio svojoj velikoj ljubavi.

Peki dane provodi uz vjernog druga Agu, konja koji je porijeklom iz Sanskog Mosta. Upoznali su se na neobičan način i bila je to ljubav na prvi pogled.

Kada je Emin počinjao, u Velikoj Aleji bilo je svega pet fijakera. Danas ih je 33. Kao najiskusniji, rado dijeli znanje s mlađim kolegama, ali i živopisne anegdote kojih ima mnogo. Njegovim fijakerom vozili su se mnogi poznati glumci, pjevači, sportisti, političari.

Danas najčešće vozi turiste, a sve više je onih koji ga zovu na vjenčanja. Kaže, kako ponekad, u svemu tome najviše uživa on. Na pitanje zašto, odgovara jednostavno: ćejf!

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime