(VIDEO) Dizdarević i Kontić za TV1 o dugogodišnjem prijateljstvu sa Grebom

Foto: Screenshot/tv1.ba

“Zdravko Grebo nikada nije napravio ustupak u to što je vjerovao, ali je on za razliku od drugih profesora to svoje vjerovanje proširio na cijelu generaciju studenata.” Činjenica da je bio tu u ratu takav kakav je, je značilo nešto, kazao je za TV1 Zlatko Dizdarevićnovinar i diplomata, te dugogodišnji prijatelj Zdravka Grebe koji je preminuo jutros u 72 godini nakon duge i teške bolesti u Sarajevu.

Boro Kontić, novinar, direktor i osnivač Mediacentra Sarajevo pamti ga iz studentskih dana kad mu je bio profesor, ali pamti ga i kao političara koji je bio drugačiji, otvoren i topao pametan, lucidan i uvijek za neko novo rješenje za naše tužne sporove.

Zdravko Grebo bio je redovni profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, osnivač gradskog radija ZID, osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju, direktor Pravnog centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Europske studije” i osnivač Open Society Fund BiH. Dobitnik je brojnih nagrada među njima i Europskog kluba za mir i borbe protiv rasizma i ksenofobije, Ruzveltove medalje i nagrade Francuske legije časti.

U nastavku poslušajte, između ostalog, šta su Dizdarević i Kontić imali za reći o Grebi:

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime