U Vijeću sigurnosti UN-a, na sjednici u New Yorku, razgovara se o radu Haškog suda. Skoro sve države koje su do sada raspravljale o radu Tribunala podržale su njegov rad, osim Rusije koja je izrazila oštro protivljenje, te Hrvatske.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prisutnima je poručio kako je njegovo osnivanje jedan od najsvjetlijih trenutaka međunarodno zajednice. Uputio je i jasnu poruku onima koji presude suda negiraju.

“Kada pogledamo unatrag, usred poIitičkog optimizma 90-tih, mnogi bi se sa mnom složili da je uspostava Haškog tribunala jedan od najsvjetlijih trenutaka međunarodno zajednice“, rekao je Agiuis i dodao:

“Danas se prisjećamo onoga što smo učinili, učinili smo nešto dobro, značajno. Postoji i druga povijest, povijest onih koji su se od samoga početka bojali prihvatiti Tribunal i bojali ga se. Obje ove povijesti će ostati upamćene. Prema prvoj ćemo se odnositi na dobar način, a druga će biti odbacivana”.

Dodao je da su to oni koji su poricali, koji su se od samog početka borili protiv Tribunala.

“Zadaci koji su nam povjereni su bili zastrašujući, iskustva otriježnjavajuća. Isporučili smo pravdu progoneći zločine koje su počinili pojedinci, ponavljam pojedinci, ne narodi, ne zemlje, ne vlade. To smo učinili na objektivan i učinkovit način. Razvili smo i implementirali strategije i načine da unaprijedimo učinkovitost”, rekao je Agius.

Agius kaže da je sa presudom u slučaju Ratka Mladića i presudom u postupku u predmetu Prlić i drugi, Tribunal završio svoju ključnu zadaću u skladu sa onim što je propisalo ovo Vijeće.

“Suci koji su bili u vijećima u ova dva predmeta su danas ovdje. Ja sam bio predsjedavajući u slučaju Prlić i drugi. Svi su suci i sve su presude budno praćene diljem svijeta. Ono što se dogodilo u slučaju Prlić prošle srijede je bilo veoma žalosno. Tribunal veoma ozbiljno gleda na ovaj incident koji se istražuje. Iako je ovaj slučaj, tužan on ne smije zasjeniti zadnje tjedne rada Tribunala niti potkopati naslijeđe Tribunala. Veoma je uznemirujuće da neki iskorištavaju ovu situaciju, ne smijemo im dopustiti i ne smiju se izvući s time”, naveo je Agius u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz obraćajući se Vijeću sigurnosti, je rekao da je Tužiteljstvo i dalje usredotočeno na učinkovito rješavanje manjeg broja pretresnih i žalbenih predmeta preuzetih od MKSJ-a.

“Pronalaženje i uhićenje preostalih osam osoba koje je MKSR optužio sljedeći je prioritet Tužiteljstva“, rekao je tužitelj Brammertz Vijeću sigurnosti UN-a.

Obraćajući se Vijeću, tužitelj Brammertz je rekao: Nastavljamo pružati pomoć nacionalnim pravosudnim organima u istragama i kaznenom progonu ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida počinjenih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Prelazeći na temu predstojećeg zatvaranja MKSJ-a, Tužitelj Brammertz je rekao: Upravo zahvaljujući ovome Vijeću za znatan je broj žrtava i preživjelih pravda je bar u nekoj mjeri zadovoljena u odnosu na nepravde koje su prepatili.

Tužitelj Brammertz je rekao: Naši rezultati pokazuju da najodgovorniji za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava mogu za ta kršenja odgovarati ukoliko vlada politika koja se za takvu odgovornost zalaže, a međunarodna zajednica zauzme jednoglasan stav.

Govoreći o izostanku pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, tužitelj Brammertz je rekao: Mnogi i dalje doživljavaju osuđene ratne zločince kao junake, dok se žrtve i preživjeli zanemaruju i odbacuju.

SHARE