Akcize će sutra ponovo biti pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Biće razmatrane po hitnoj proceduri, zbog čega predstavnici DF-a, SDS-a i SDP-a najavljuju podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

Iz ovih stranaka smatraju da se na svaki način pokušava zaobići Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma.

„Ovo je očigledno silovanje procedura zajedno sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice pogovoto gdin-om Wigemarkom, zbog pristika koji vrši na poslanike“, kaže Damir Bećirović, zastupnik DF.

U SDA vjeruju kako postoji parlamentarna većina, te da će akcize biti usvojene po hitnoj proceduri.

„Mislim da tu nema ništa sporno. Mi smo postupali po procedurama propisanim poslovnikom Predstavničkog doma”, poručio je Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH (SDA).

Hitna, skraćena ili redovna procedura stvar je volje i procedure Zastupničkod doma, poručuju iz HDZ-a.

„Prepisivanja oko toga, poslovnički i da jedan Dom sebi uzima za pravo da drugom predlaže i istovremno i krši demokratske procedure ne stoje“, smatra Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH (HDZ BiH).

Aleksandra Pandurević navela je kako je ovo kršenje poslovnika i pljačka građana BiH za oko 300 miliona maraka. Svjesni su da Komisija za finansije i budžet neće dati podršku ovom Zakonu.

„Brutalno kršenje poslovnika jer Komisija za finansije neće i ne može dati podršku ovom Zakonu, a svjesna je gospoda iz SDA, HDZ i SNSD-a“, smatra zastupnica SDS Aleksandra Pandurević.

Stav da nema kršenja procedura iznio je i zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović, koji je istakao da je sve u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma i Ustavom BiH.

SHARE