Odbjeglom zatvoreniku Amelu Sejfoviću prijeti nova kazna zatvora do pet godina, nakon što je jučer uhvaćen i vraćen u pritvor. U međuvremenu, pooštren je i režim sigurnosti u KPZ-u Miljacka u Sarajevu. Tužilaštvo KS dalje istražuje ovaj slučaj.

Nakon osam dana bjekstva Amel Sejfović ponovo u pritvoru. Jučer je uhapšen u selu Buci kod Visokog nakon dojave mještanina. Danas ga je u KPZ Sarajevo posjetio njegov advokat Muhidin Kapo. Sejfović je, kako kaže, vezan i čuvaju ga čuvari sa dugim cijevima.

“Prostorija u kojoj se nalazi je pregrađena jednom rešetkom željeznom, imaju vrata i vidim da su dodali još dva katanca na ta vrata od rešetke. Nalazi se u prostoriji krevet jedan, nema nikakvih predmeta, u pidžami je bio, vidio sam mu povrede i u predjelu lica, dosta je i smršao. Rekao mi je da nije jeo.”

Sejfovića Tužilaštvo KS sada može sumnjičiti i za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Zakon je u tom pogledu jasan. Prema Krivičnom zakonu FBiH, članu 355. osoba koja upotrebom sile ili prijetnjom da će izravno napasti na život ili tijelo druge osobe pobjegne iz krivično-popravne ustanove ili zatvora, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Ista kazna predviđena je za pomagače, a ako je riječ o grupi onda se može izreći kazne od jedne do osam godina zatvora. Advokat Kapo ne odbacuje mogućnost nove optužbe.

“Stvar je sada Tužilaštva da li će ga procesuirati, odnosno pokretati postupak za ovo njegovo bjekstvo. Mislim da će i tu nešto biti jer su pritvorili dosta lica, koja su mu pomagala itd.”, dodaje Kapo.

Do sada je privedeno deset osoba, od kojih je četvero u pritvoru, a osumnjičeni su za omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda. Državni ministar sigurnosti zadovoljan je provedenom akcijom.

“Želim javno da odam priznanje i da pohvalim i Kantonalno tužilaštvo ovdje u Sarajevu, MUP KS, SIPA, OSA, Graničnu policiju, MUP FBiH, koji su za osam dana uspjeli pronaći, locirati i uhapsiti, jednog izuzetno opasnog bjegunca Sejfovića”, istakao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Podsjećamo da je Sejfović je u pritvoru jer je optužen za oružanu pljačku Raiffeisen banke na Ilidži 2015. godine u kojoj je, tokom potjere, poginuo biciklista. Postupak pred kantonalnim sudom se nastavlja, a nastavak glavnog pretresa zakazan je za 27.septembar.

SHARE