Visoki zvaničnik američke administracije Ves Mičel počeo je svoju balkansku turneju. Mičel će tokom posjete Balkanu zaobići Sarajevo. Danas je u pojesti Kosovu, sutra u Skoplju, a zatim u Beogradu, gdje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojem će predstaviti specijalni „Kosovski paket“. Politički analitičari smatraju da je vrlo izvjesno da će visoki zvaničnik doći u posjetu i BiH.

Na početku mandata pomoćnik državnog sekretara Mičel nekoliko puta posjetio je Evropu. Tokom ove posjete, boravit će u pet evropskih zemalja. Očekujemo da će ostale zemlje posjetiti tokom narednih putovanja, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

– SAD su posvećene miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što uživa dugogodišnju podršku obje stranke. Politika Vlade SAD i dalje je okrenuta davanju podrške građanima BiH u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, održanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje kao i promovisanju nastavka procesa evropskih integracija, saopštili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Visoki zvaničnik američke administracije ovaj put zaobit će BiH.

– Tako da se ovo naprosto radi o nekoj misiji, upoznavanja sa situacijom i mislim da izbor samih država, vjerovatno nije bio njegov lični, već je sugerisan i zbog kojih stvari i da se upravo ovim državama posveti pažnja, smatra politički analitičar Anan Huskić.

SAD su pripremile specijalni “kosovski paket” u četiri tačke koji će 14. marta biti predstavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Mičel će zatražiti ubrzanje procesa normalizacije odnosa s Srbijom, te jačanje vladavine zakona na Kosovu.

– Sada je na vlastima Srbije da se prema tome postavi i ponovit ću što sam već rekao da neće moći niko u Srbiji sjediti na dvije stolice, morat će se vrlo izvjesno opredijeliti za istok ili zapad, istakao je politički analitičar Slsven Kovačević.

Ves Mičel, iako mlad, poznat je po svojim jasnim i odlučnim stavovima. Posebno je žestok kritičar politike Rusije u svijetu i aktivnosti Vladimira Putina. SAD do sada što se ove regije tiče, bez obzira na promjenu administarcije nisu pokazivale bilo kakav strateški otklon od onoga što su do sada bili jasni definirani ciljevi. Radi se o jednoj kontinuiranoj politici koja se manje-više vodi na jednom administrativnom nivou i ne treba očekivati ništa previše, smatraju analitičari.

SHARE